Категорія
Новини
Дата

Кількість нових боргів українців за три місяці зросла на 7% – Опендатабот

За останні три місяці в українців зʼявилося понад пів мільйона нових боргів, йдеться у повідомленні платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот. У топі – стягнення на користь держави, штрафи за порушення ПДР та борги за кредитами.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За вказаний період кількість боргів українців в Єдиному реєстрі боржників зросла на 7%. Для порівняння, від початку повномасштабної війни до травня 2023 року кількість записів в ЄРБ збільшилася загалом на 8%.За весь 2021 рік приріст складав майже 1,5 млн боргів, або 29%.
Кількість нових боргів українців за три місяці зросла на 7% – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Найбільший приріст за останні три місяці стався в категорії «Стягнення на користь держави» – 17%. Кількість таких боргів у реєстрі найбільша, їхня частка становить 22,5%.
  • Друга за популярністю причина, через яку українці опиняються у Реєстрі боржників – це порушення ПДР (19,7% боргів у ЄРБ).
  • Третє місце посідають стягнення коштів за кредитними заборгованостями – 17,5% від загальної кількості боргів українців. «Більш ніж рік від початку повномасштабної ця категорія зменшувалася, натомість від початку травня спостерігається збільшення кількості боргів – 107 000 записів, або ж 7%. Ймовірно, це повʼязано зі скасуванням мораторію на стягнення заборгованостей, сума яких не перевищує 100 000 грн», – йдеться у повідомленні.
  • Ще одна категорія, в якій від травня спостерігається суттєве зростання – стягнення судового збору. За останні три місяці приріст склав 10%, а за рік кількість випадків збільшилася майже вдвічі – з 193 000 у серпні торік до 355 000 цьогоріч.
Кількість нових боргів українців за три місяці зросла на 7% – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Контекст

Станом на травень обсяг депозитів бізнесу та українців в українських банках становить майже 2 трлн грн, що на третину більше за показники минулого року, водночас загальний обсяг кредитів скоротився на 8%, повідомляв Опендатабот. Згідно з повідомленням, сума депозитів компаній та підприємств становить 1,03 трлн грн, що на 44% більше, ніж на початок травня 2022-го. Також зросли обсяги депозитів українців, на початок травня загальна сума вкладів громадян в українських банках становила 942 млрд грн.

У липні гривневі кредити, надані корпоративному сектору, зросли на 1,5 млрд грн, до 496,8 млрд грн, інформував народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев із посиланням на дані НБУ. Збільшення фіксується другий місяць поспіль, до цього кредити бізнесу скорочувалися з травня минулого року. Гривневе кредитування населення у липні збільшилося на 1,7 млрд грн, а за 7 місяців з початку року портфель гривневих кредитів населенню зріс на 0,5 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні