Категорія
Новини
Дата

Контрольовані іноземні компанії поповнять держбюджет на 1,8 млрд грн – Гетманцев

За результатами звітів контрольованих іноземних компаній (КІК) держбюджет України отримає 1,78 млрд грн. Про результати першої кампанії звітування щодо КІК повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • За звітні 2022-2023 роки 11 391 контролер подав 30 057 звітів про 14 116 КІК, з яких: 11 143 фізичними особами-контролерами подано 29 355 звітів про 13 755 КІК; 248 – юридичними особами-контролерами подано 702 звіти про 361 КІК.
  • Гетманцев наголосив, що законодавче запровадження податкового контролю з використанням інструменту КІК вже принесло перші результати щодо наповнення бюджету: до сплати задекларовано 1,78 млрд грн. 
  • «Успішна кампанія звітування щодо КІК є важливим кроком не лише для повернення національного капіталу, а й сигналом для міжнародних партнерів щодо готовності суспільства, бізнесу, влади до подальшої Євроінтеграції та змін відносин в рамках податкової культури», – написав Гетманцев у Telegram. 

Контекст

Контрольована іноземна компанія (КІК) – це юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної або юридичної особи – резидента України. Контролюючою особою є фізична або юрособа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Відповідно до ст. 392 Податкового кодексу України вони зобов’язані повідомляти контролюючий орган про:

– кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній компанії;

– початок здійснення контролю над іноземною компанією;

– заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах та їхнє відчуження;

– ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юрособи.

Законодавством було встановлено певні особливості застосування положень про оподаткування КІК протягом перехідного періоду та визначено право для платників податків подати звіт про КІК за 2022 рік одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік.

Закон надавав можливість відтермінування подання звіту про КІК за 2022 звітний рік ще на рік без застосування штрафних санкцій та/або пені, за умови включення скоригованого прибутку КІК до відповідних декларацій за 2023-й та подання: фізособі – до 1 травня 2024 року; юрособі – до 1 березня 2024-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні