Категорія
Новини
Дата

Курс євро впав нижче долара вперше з 2002 року

Курс євро впав нижче паритету щодо долара США вперше за 20 років, пише MarketWatch. Причина – війна РФ проти України та очікування інвесторів, що ФРС продовжить агресивне підвищення відсоткових ставок для стримування інфляції в США.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сьогодні вдень єдина європейська валюта падала на 1,04% – до $0,9954 проти $1,0059 на закриття минулої сесії.
  • Індекс ICE U.S. Dollar, що показує вартість долара США щодо шести основних світових валют, під час торгів підскочив на 1,14%. 
  • Індикатор WSJ Dollar, який відстежує динаміку курсу долара щодо 16 валют, злетів на 1,08%.

Контекст

Востаннє паритет євро та долара – обмінний курс 1:1 – фіксувався восени 2002 року.

Російська агресія проти України є однією з причин девальвації європейської валюти: міжнародні інвестори виводять свої активи в долари, тому що в центрі самої Європи йде широкомасштабна війна. ЄС запровадив безпрецедентні санкції проти РФ, розриває звʼязки з російською економікою і зіткнувся з енергетичною кризою, яка загрожує країнам ЄС рецесією.

15 червня ФРС підвищила ключову ставку на 0,75 процентного пункту до діапазону 1,5-1,75%. Це найбільше одномоментне підвищення процентних ставок із 1994 року.

ФРС дала зрозуміти, що продовжить підвищувати ставки цього року найшвидшими темпами за останні десятиліття, прагнучи приборкати інфляцію, що досягла 40-річного максимуму – 8,6% у травні. За прогнозом регулятора, до кінця року ставка зросте до 3,4%. До кінця 2023 року її розмір становитиме 3,8%.

З початку року ієна подешевшала на 21% до американської валюти, євро втратив 12%, британський фунт – 13%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні