Категорія
Новини
Дата

Міністр фінансів відкинув ідею зменшення податкового навантаження у воєнний час

1 хв читання

Податкова лібералізація у воєнний час призведе лише до втрати доходів бюджетів усіх рівнів. Про це в інтервʼю Forbes сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Ключові факти  

  • Голова Мінфіну наголосив, що виступає проти лібералізації податків у воєнний час. «Ні до чого, окрім втрати доходів бюджетів усіх рівнів, це не призводить», – сказав Марченко. 
  • Водночас він заявив, що не підтримує і підвищення податків, «оскільки бізнес дуже сильно постраждав та може не витримати додаткового навантаження».
  • Міністр зазначив, що є кілька ідей щодо наповнення бюджету, які не пов’язані з підвищенням ставок податків. «Йдеться про ефективне адміністрування. Наприклад, якщо ми вводимо обовʼязковий РРО – ми повинні забезпечити, щоб його виконували всі, на кого він поширюється. Це ж стосується і сплати податків», – сказав Марченко.
  • Також він підтримав повернення акцизів на пальне. «Думаю, всі зрозуміли, що будь-які ідеї зі скасуванням податків жодним чином не впливають на наявність палива на заправках та зниження цін. Але суттєво знижують надходження до бюджету, які вкрай необхідні для забезпечення нашої оборони», – наголосив міністр.

Контекст

Надходження до держбюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв напередодні Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня.

У липні до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомив Мінфін. Дефіцит держбюджету, порівнюючи з попереднім місяцем, скоротився майже в 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

На початку серпня Марченко анонсував запровадження нового збору на імпорт. Так уряд хоче зменшити попит на імпортні товари й тиск на гривню.

Кабмін пропонує скасувати пільгове оподаткування пального. Відповідний законопроєкт №7668 зареєстрований у Верховній Раді 14 серпня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні