Категорія
Новини
Дата

Meta вперше скоротить штат співробітників та бюджети для команд

Головний виконавчий директор Meta Platforms Марк Цукерберг заявив про масштабні плани щодо реорганізації команд та скорочення чисельності персоналу вперше в історії компанії, таким чином поклавши кінець епосі швидкого зростання гіганта соціальних мереж, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Цукерберга, це буде перше велике скорочення бюджету з моменту заснування Facebook у 2004 році. Компанія заморозить найм та реструктурує деякі команди, щоб скоротити витрати та переглянути пріоритети. За його словами, у 2023 році Meta, ймовірно, буде меншою компанією, ніж цьогоріч.
  • Цукерберг оголосив про ці плани під час щотижневої сесії питань та відповідей із співробітниками. Він додав, що компанія скоротить бюджети більшості команд, навіть тих, що ростуть, і що окремі команди розберуться, як упоратися зі змінами чисельності персоналу. 
  • Акції Meta, які вже торгувалися зі зниженням на початку дня, ще більше впали на тлі цих новин, знизившись на 3,7%. Цього року акції впали на 60%.
  • Подальше скорочення витрат і заморожування найму співробітників — це найсерйозніше зізнання Meta в тому, що зростання доходів від реклами сповільнюється на тлі конкуренції за увагу користувачів. 
  • Це не ідеальний час для скорочень, йдеться у матеріалі, крім економічного тиску, рекламний бізнес компанії, побудований на точному націленні на споживачів, втратив частину своєї переваги через нові обмеження конфіденційності з боку Apple Inc. на відстеження користувачів iPhone. А TikTok і далі забирає молодих користувачів у Instagram, водночас Цукерберг робить дорогу ставку на метавсесвіт.

Контекст

Раніше The Wall Street Journal із посиланням на джерела писав, про плани Meta Platforms скоротити витрати як мінімум на 10% у найближчі місяці, частково за рахунок скорочення персоналу, оскільки гігант соціальних мереж стикається з уповільненням зростання та посиленням конкуренції. Компанія почала непомітно витісняти значну кількість співробітників, реорганізовуючи відділи та надаючи співробітникам обмеження для подання заявок на інші посади, за словами нинішніх та колишніх менеджерів, знайомих із цим питанням. Цей крок призводить до скорочення штату

Наприкінці лютого Meta вилетіла з десятки найбільших компаній світу. Компанія Цукерберга опустилася з шостого на 11-те місце за ринковою вартістю після найбільшого місячного падіння за всю історію.

Нещодавно стало відомо, що Марк Цукерберг втратив $71 млрд статків з початку року через проблеми Meta. Статки Цукерберга наразі становлять $55,9 млрд. З початку року засновник Facebook провалився в рейтингу мільярдерів із шостого на 20-те місце. Це найнижча сходинка з 2014 року.

Після того як Цукерберг представив Meta та змінив назву компанії, справи погіршилися. Останні фінансові звіти були жахливими. Все почалося в лютому, коли компанія не зафіксувала зростання щомісячної кількості користувачів Facebook. Це спровокувало історичний обвал акцій Meta і обвалило статки Цукерберга на $31 млрд, що стало одним із найбільших одноденних падінь багатства в історії. Серед інших причин негараздів компанії – ставка на Reels в Instagram, зазначає Bloomberg. Конкуренція з TikTok не виправдала очікувань Цукерберга.

Станом на 30 червня у Meta працювало понад 83 500 співробітників, а у другому кварталі було найнято 5 700 нових співробітників.

Meta – не єдина залежна від реклами компанія, яка зіткнулася з ширшими економічними проблемами. У травні Twitter Inc. ввела мораторій на прийом на роботу і просить співробітників стежити за своїми витратами та скорочувати витрати на відрядження та маркетинг. 

Компанія Google, що належить Alphabet Inc., також заявила, що уповільнить оренду співробітників в останньому півріччі, а Snap Inc. у серпні скоротила штат на 20%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні