Категорія
Новини
Дата

Meta звільняє співробітників для скорочення витрат

Компанія Meta Platforms планує скоротити витрати як мінімум на 10% у найближчі місяці, частково за рахунок скорочення персоналу, оскільки гігант соціальних мереж стикається з уповільненням зростання та посиленням конкуренції, за словами джерел, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія почала непомітно витісняти значну кількість співробітників, реорганізовуючи відділи та надаючи співробітникам обмеження для подання заявок на інші посади, за словами нинішніх та колишніх менеджерів, знайомих із цим питанням. Цей крок призводить до скорочення штату.
  • Очікується, що ці скорочення стануть прелюдією до ще більшого звільнення персоналу, кажуть джерела.
  • Ці кроки були зроблені після того, як керівники Meta кілька тижнів публічно обговорювали необхідність припинення найму та «безжального розставлення пріоритетів» у своєму бізнесі, уникаючи використання слова «звільнення».
  • Представник Meta Трейсі Клейтон послалася на липневу заяву генерального директора Марка Цукерберга про те, що компанії необхідно буде перерозподілити ресурси відповідно до корпоративних пріоритетів у міру зростання тиску на бізнес.
  • Компанія скорочує свої прогнози щодо операційних витрат із третього кварталу минулого року, але раніше не передбачала скорочення чисельності персоналу.
  • У Meta вже давно існує практика, згідно з якою співробітники, чиї посади скоротили, підлягають звільненню, якщо вони не можуть знайти нову роботу всередині компанії протягом місяця. Працівники називають це «чистилищем людських ресурсів», або «списком на 30 днів».
  • Раніше в Meta зазвичай лише ті, хто вважався небажаним, не могли здобути нові посади. Тепер, за словами звичайних співробітників та менеджерів, працівників із хорошою репутацією та хорошими відгуками про продуктивність регулярно звільняють.
  • Meta повідомила, що на кінець другого кварталу у неї було 83 553 співробітники, що на 32% більше, ніж рік тому.

Контекст

В рамках своїх заходів щодо скорочення витрат Alphabet Inc. також вимагає від деяких працівників подати заявку на нову роботу, якщо вони хочуть залишитися в компанії. Минулого тижня Google повідомила приблизно половині з понад 100 співробітників інкубатора стартапів Area 120, що їм потрібно буде знайти іншу роботу в компанії протягом 90 днів, повідомили джерела. На кінець другого кварталу в Alphabet працювало 174 014 особи, що на 20,8% більше, ніж у попередньому році.

У Силіконовій долині скорочення персоналу помітно після того, як найбільші компанії найняли співробітників із рекордною швидкістю під час пандемії. 

У лютому котирування Meta впали на постмаркеті більш ніж на 20% після публікації звіту за IV квартал 2021 року. Капіталізація корпорації Марка Цукерберга обвалилася на $200 млрд, писала FT. Акції компанії впали після того, як Meta заявила, що її дохід у I кварталі не виправдає прогнозів Волл-стріт через «конкуренцію, що зростає». Головна причина – конкуренція з боку інших платформ, насамперед TikTok, сказав тоді Цукерберг.

Наприкінці лютого Meta вилетіла з десятки найбільших компаній світу. Компанія Цукерберга опустилася з шостого на 11-те місце за ринковою вартістю після найбільшого місячного падіння за всю історію.

Днями стало відомо, що Марк Цукерберг втратив $71 млрд статків з початку року через проблеми Meta. Статки Цукерберга наразі становлять $55,9 млрд. З початку року засновник Facebook провалився в рейтингу мільярдерів із шостого на 20-те місце. Це найнижча сходинка з 2014 року.

Після того як Цукерберг представив Meta та змінив назву компанії, справи погіршилися. Останні фінансові звіти були жахливими. Все почалося в лютому, коли компанія не зафіксувала зростання щомісячної кількості користувачів Facebook. Це спровокувало історичний обвал акцій Meta і обвалило статки Цукерберга на $31 млрд, що стало одним із найбільших одноденних падінь багатства в історії. Серед інших причин негараздів компанії – ставка на Reels в Instagram, зазначає Bloomberg. Конкуренція з TikTok не виправдала очікувань Цукерберга.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні