Категорія
Новини
Дата

Міноборони уклало два контракти на майже 5 млрд грн з українськими виробниками

2 хв читання

Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони та підприємства вітчизняного оборонно-промислового комплексу уклали угоди майже на 5 млрд грн, повідомляє пресслужба відомства. Підписання відбулося під час робочої поїздки регіонами президента Володимира Зеленського та міністра оборони Рустема Умєрова.

На другому році повномасштабного вторгнення Росії український оборонно-промисловий комплекс (ОПК) зміг вирости втричі – до $3 млрд. Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні. На початку повномасштабного вторгнення приватні компанії займали 20% сектору. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський та Умєров відвідали підприємства оборонної промисловості, щоб ознайомитися з їхньою роботою. 
  • Міністр оборони наголосив, що держава підтримує вітчизняного виробника, і під час поїздки було підписано дві критично важливі угоди для Збройних сил України з підприємствами ОПК на майже 5 млрд грн.
  • Умєров зазначив, що угоди важливі для зміцнення обороноздатності держави. «Адже ми купуємо і підтримуємо своє, сприяючи розвитку нашої економіки та промисловості», – пояснив він.

Контекст

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: Агенція закупівель у сфері оборони (ДП «Державний оператор тилу») та Агенція оборонних закупівель. 

Наприкінці січня 2024-го Марина Безрукова очолила Агенцію оборонних закупівель, до цього вона сім років працювала у Національній енергетичній компанії «Укренерго», де пройшла шлях від начальниці відділу до членкині правління. 

За перший квартал 2024-го Агенція законтрактувала більше озброєння, ніж за весь попередній рік, повідомила Безрукова. Всього за 2024-й агенція уклала контрактів на 237 млрд грн, більше 70% суми укладених угод припадає на контракти з українськими виробниками.

Український держбюджет покриває менше третини спроможностей українських виробників – на закупівлю озброєння в держбюджеті цьогоріч передбачено лише $6 млрд із необхідних $20 млрд, розповідав 13 квітня Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

Українські компанії випускають дрони, артилерійські установки, бронетехніку та майже опанували виробництво натівських артилерійських снарядів калібру 155 мм. У 2024-му український ОПК може виробляти впʼятеро більше. Детальніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд