Категорія
Новини
Дата

На аукціоні Sotheby’s продадуть 1500 пляшок шампанського з колекції мільярдера Пʼєра Чена

1 хв читання

У Парижі 20 червня відбудеться найбільший в історії аукціон Sothebyʼs, присвячений виключно шампанському. На торги виставлять близько 1500 пляшок найкращого вінтажного шампанського, що належать тайванському мільярдерові Пʼєру Чену, пише Financial Times.

Деталі

  • Це другий з пʼяти міжнародних аукціонів, на які виставлено 25 000 пляшок з колекції вин Чена. Перший, у листопаді минулого року, зібрав $16,8 млн на дводенних торгах у гонконгському готелі Mandarin Oriental.  
  • Серед раритетів цього разу – лот з пʼяти пляшок вина 1971 року Salon Le Mesnil, Blanc de Blancs, оцінений у €18 000. Також будуть запропоновані врожаї від провідних шампанських будинків, зокрема Krug, Dom Pérignon, Salon і Roederer, датовані 1950-ми роками.
  • «У погребі Пʼєра є неймовірної глибини запаси найбільш знакових шампанських, вироблених кілька десятиліть тому. Рідко можна побачити такі вина, навіть у невеликих обсягах на аукціоні, не кажучи вже про те, щоб їм присвятили цілий аукціон», – зазначили в Sothebyʼs.

Контекст

Цей аукціон стане своєрідним тестом для колекціонерів, адже ціни на вінтажне шампанське впали на чверть з моменту досягнення піку в 2022 році. 

Роль азіатських шанувальників ігристих вин на ринку зростає. Молоді споживачі в останні роки проявляють більший інтерес до цих вин. Японія лідирує в регіоні і є третім за величиною ринком шампанського у світі.

Французи – найбільші споживачі власного ігристого вина. На їхню частку припадає понад 40% постачання шампанського. Проте за підсумками 2023 року кількість відвантажених пляшок цього алкогольного напою в країні опустилася до мінімального рівня з 1985-го.

Пʼєр Чен, 67, відомий тайванський бізнесмен, колекціонер і філантроп. Чен очолює компанію Yageo, виробника електронних компонентів, чиї деталі можна знайти в усьому – від мобільних телефонів до планшетних компʼютерів та автомобілів. Чен заснував Yageo у 1977 році, а 16 років потому зробив компанію публічною.

Крім шампанського, бізнесмен колекціонує твори живопису. У його колекції є роботи Герхарда Ріхтера, Марка Ротко, Енді Воргола та Френсіса Бекона.

Пʼєр Чен із статками $6,5 млрд займає 496 місце у рейтингу світових мільярдерів Forbes і восьме – у списку 50 найбагатших людей Тайваню.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд