Категорія
Новини
Дата

На аукціоні Sotheby’s продадуть 1500 пляшок шампанського з колекції мільярдера Пʼєра Чена

1 хв читання

У Парижі 20 червня відбудеться найбільший в історії аукціон Sothebyʼs, присвячений виключно шампанському. На торги виставлять близько 1500 пляшок найкращого вінтажного шампанського, що належать тайванському мільярдерові Пʼєру Чену, пише Financial Times.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Це другий з пʼяти міжнародних аукціонів, на які виставлено 25 000 пляшок з колекції вин Чена. Перший, у листопаді минулого року, зібрав $16,8 млн на дводенних торгах у гонконгському готелі Mandarin Oriental.  
  • Серед раритетів цього разу – лот з пʼяти пляшок вина 1971 року Salon Le Mesnil, Blanc de Blancs, оцінений у €18 000. Також будуть запропоновані врожаї від провідних шампанських будинків, зокрема Krug, Dom Pérignon, Salon і Roederer, датовані 1950-ми роками.
  • «У погребі Пʼєра є неймовірної глибини запаси найбільш знакових шампанських, вироблених кілька десятиліть тому. Рідко можна побачити такі вина, навіть у невеликих обсягах на аукціоні, не кажучи вже про те, щоб їм присвятили цілий аукціон», – зазначили в Sothebyʼs.

Контекст

Цей аукціон стане своєрідним тестом для колекціонерів, адже ціни на вінтажне шампанське впали на чверть з моменту досягнення піку в 2022 році. 

Роль азіатських шанувальників ігристих вин на ринку зростає. Молоді споживачі в останні роки проявляють більший інтерес до цих вин. Японія лідирує в регіоні і є третім за величиною ринком шампанського у світі.

Французи – найбільші споживачі власного ігристого вина. На їхню частку припадає понад 40% постачання шампанського. Проте за підсумками 2023 року кількість відвантажених пляшок цього алкогольного напою в країні опустилася до мінімального рівня з 1985-го.

Пʼєр Чен, 67, відомий тайванський бізнесмен, колекціонер і філантроп. Чен очолює компанію Yageo, виробника електронних компонентів, чиї деталі можна знайти в усьому – від мобільних телефонів до планшетних компʼютерів та автомобілів. Чен заснував Yageo у 1977 році, а 16 років потому зробив компанію публічною.

Крім шампанського, бізнесмен колекціонує твори живопису. У його колекції є роботи Герхарда Ріхтера, Марка Ротко, Енді Воргола та Френсіса Бекона.

Пʼєр Чен із статками $6,5 млрд займає 496 місце у рейтингу світових мільярдерів Forbes і восьме – у списку 50 найбагатших людей Тайваню.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд