Категорія
Новини
Дата

На Хмельницькій АЕС стартував проєкт будівництва двох енергоблоків за технологією Westinghouse

На Хмельницькій АЕС 11 квітня стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5 і №6 за американською технологією АР1000 Westinghouse. Про це йдеться у пресрелізі НАЕК «Енергоатом». Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків, зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків, зазначив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, в умовах російських обстрілів обʼєктів енергетики побудова блоків із можливістю маневрування дуже важлива. 
  • «Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики», – зазначив міністр.
  • Ці блоки на Хмельницькій АЕС будуть першими з дев’яти, які планується побудувати в Україні спільно з Westinghouse за технологією АР1000, сказала посол США в Україні Бріджит Брінк.
На Хмельницькій АЕС стартував проєкт будівництва двох енергоблоків за технологією Westinghouse /Фото 1

Міністр енергетики Герман Галущенко

На Хмельницькій АЕС стартував проєкт будівництва двох енергоблоків за технологією Westinghouse /Фото 2
На Хмельницькій АЕС стартував проєкт будівництва двох енергоблоків за технологією Westinghouse /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Westinghouse розробила водо-водяний ядерний реактор AP1000 у 2005 році. Це – потужніший аналог попереднього реактора AP600. Перевагою реактора мала бути більша безпека, зниження вартості, новітня модульна технологія збирання. Перший реактор AP1000 почали будувати у 2008 році у Китаї, у Саньмень. Енергоблок ввели в експлуатацію за 10 років, у 2018-му.

Президент «Енергоатома» Петро Котін і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман 17 грудня 2023-го підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, який має будуватися за американською технологією АР1000.

Проєкт планується фінансувати за рахунок кредитів, які будуть залучені Westinghouse у США, і за кошти самого «Енергоатому», заявляв раніше Галущенко. За його словами, середня вартість будівництва енергоблоку становить близько $5 млрд.

Завдяки будівництву ХАЕС-5, ХАЕС-6, після запуску в експлуатацію двох нових блоків №3 та №4 тут, на ХАЕС, потужність цієї станції може перевищити потужність найбільшої в Європі Запорізької АЕС.

Нині працюють п’ять енергоблоків АР1000, ще п’ять будуються за даними Westinghouse.

2 квітня Кабмін схвалив законопроєкт про будівництво двох інших енергоблоків ХАЕС – №3 і №4.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні