Нафта знову дорожчає через невизначеність щодо обмежень ціни для Росії і побоювання з приводу попиту в Китаї /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Нафта знову дорожчає через невизначеність щодо обмежень ціни для Росії і побоювання з приводу попиту в Китаї

Shutterstock

Ціни на нафту в Азії зросли в пʼятницю, незважаючи на низький рівень ліквідності на ринку. Поточний тиждень відзначився побоюваннями щодо попиту з боку Китаю та обмеженнями західних цін на російську нафту, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фʼючерси на нафту марки Brent зросли на 41 цент, або 0,48%, і торгувалися на рівні $85,75 за барель.
  • Фʼючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) зросли на 57 центів, або 0,73% порівняно з ціною в середу, близькою до $78,51 за барель. У четвер не було розрахунків щодо WTI через святкування Дня подяки в США.
  • Обидва контракти, як і раніше, наближалися до свого третього поспіль тижневого падіння.
  • Зʼявляється дедалі більше ознак того, що сплеск випадків захворювання на COVID-19 у Китаї, найбільшому у світі імпортері нафти, починає позначатися на попиті на паливо, при цьому трафік знижується, а передбачуваний попит на нафту становить близько 13 млн барелів на день, або на 1 млн барелів на добу. У пʼятницю Китай повідомив про новий денний рекорд кількості випадків зараження COVID-19. Сплеск коронавірусу у Китаї залишається основним фактором, що впливає на ціни на нафту з погляду попиту.
  • Щодо обмеження цін на російську нафту, дипломати G7 та Європейського союзу обговорюють рівні між $65 та $70 за барель з метою обмеження доходів Москви без порушення світових ринків нафти. Президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва не постачатиме нафту і газ будь-яким країнам, які приєднаються до встановлення цінової стелі, що Кремль підтвердив у четвер.
  • Очікується, що торги залишатимуться обережними напередодні угоди про цінову стелю, яка має набути чинності 5 грудня, коли набуде чинності заборона ЄС на російську нафту, та напередодні наступного засідання Організації країн – експортерів нафти та союзників, ОПЕК+, 4 грудня.
  • У жовтні ОПЕК+ погодилася скоротити свій видобуток на 2 млн барелів на день до 2023 року, а цього тижня міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман заявив, що ОПЕК+ готова ще більше скоротити видобуток у разі потреби.

Контекст

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Водночас Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7. Зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За два тижні до набрання чинності санкціями Євросоюзу Росія вже втратила понад 90% свого ключового ринку нафти в північних країнах блоку, який раніше був опорою поставок з балтійських та арктичних терміналів.

Європейський союз помʼякшив свою останню пропозицію щодо обмеження цін на експорт нафти з Росії, відклавши її повноцінну реалізацію та помʼякшивши ключові положення про доставку, пише Bloomberg. Блок обговорює обмеження ціни на російську нафту на рівні $65–70 за барель, повідомляють агентству джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні