Категорія
Новини
Дата

Нардепа Одарченка оголосили в розшук. Його підозрюють у спробі підкупу Найєма

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд оголосив у державний і міжнародний розшук народного депутата від фракції «Слуга народу» Андрія Одарченка, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Депутата підозрюють у наданні неправомірної вигоди голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • 19 вересня ВАКС задовольнив клопотання прокурора САП та оголосив депутата в державний та міжнародний розшук.
  • 18 вересня Одарченко не з’явився до Вищого антикорупційного суду. Про причини неявки нардеп суд та прокурора не повідомив. Адвокати підозрюваного не змогли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного та наголошують на відсутності зв’язку з ним.
  • Прокурор у суді ініціював питання щодо стягнення в дохід держави застави у 15 млн грн, визначеної у якості запобіжного заходу нардепу, накладення на нього грошового стягнення, а також щодо оголошення його в розшук.
  • Клопотання щодо стягнення застави і зміни запобіжного заходу на більш суворий розглянуть 23 вересня.
  • Напередодні НАБУ повідомило, що депутат порушив покладені на нього процесуальні обовʼязки та незаконно перетнув державний кордон.

Контекст

У листопаді минулого року депутата від фракції «Слуги народу», члена комітету Ради з питань антикорупційної політики Андрія Одарченка викрили в пропонуванні голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму хабаря в криптовалюті Bitcoin в еквіваленті $50 000. За даними слідства, в серпні 2023 року нардеп звернувся з проханням сприяти виділенню коштів на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури.

У січні 2024-го НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою Андрія Одарченка в наданні неправомірної вигоди Мустафі Найєму. Дії народного обранця кваліфіковано як «пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» (ч. 4 ст. 369 КК України).

16 квітня обвинувальний акт у справі було направлено до ВАКС для розгляду по суті. Розгляд обвинувального акту перебуває на завершальній стадії – 18 вересня у судовому засіданні був запланований допит обвинуваченого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд