Категорія
Новини
Дата

НБУ дозволив Dragon Capital купити Юнекс Банк Новинського

Національний банк погодив придбання 75,01% акцій АТ «Юнекс Банк» Томашем Фіалою через низку компаній групи Dragon Capital. Ще 24,99% акцій цього банку купує ексголова Альфа-Банку Іван Світек.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення ухвалив Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем 1 квітня 2021 року.
  • Наразі контролером Юнекс Банку є нардеп Вадим Новинський, який опосередковано володіє 100% статутного капіталу банку.

Важливі цифри

За даними НБУ, торік Юнекс Банк отримав 36,61 млн грн збитку. Загалом 65 з 73 діючих банків отримали 47,7 млрд грн прибутку, що на 29% менше аналогічного періоду минулого року. Також вісім банків показали збитки на 6,4 млрд грн. Станом на 1 січня 2021 року за розміром загальних активів Юнекс Банк займав 63-тє місце (891,339 млн грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

Контекст

Наприкінці 2020 року Антимонопольний комітет дозволив Dragon Capital придбати контрольний пакет акцій Юнекс Банку. У грудні 2019 року про наміри продати український Idea Bank за $58,5 млн інвестиційній компанії Dragon Capital заявив польський Getin Holding. Однак торік сторони розірвали договір, і Getin Holding відмовився продавати банк.

Раніше в інтерв'ю LIGA.net Фіала повідомив, що розглядає варіанти з купівлею роздрібного банку.

Довідка

Dragon Capital – одна з найбільших інвесткомпаній України. Працює в сфері прямих інвестицій і фінансових послуг, надає повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних та приватних клієнтів. Кінцевим бенефіціаром у держреєстрі зазначено громадянина Чехії, президента Європейської Бізнес Асоціації Томаша Фіалу. Він є власником медіахолдингу «НВ», до якого входять однойменні журнал, портал і радіо.

Юнекс Банк здійснює свою діяльність на банківському ринку з 1993 року. З 2017 року банк почав розвивати роздрібний бізнес: кредитування фізичних осіб, карткові продукти (кредитні картки) та онлайн-сервіси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні