Категорія
Новини
Дата

НБУ оштрафував «Сенс Банк» за неетичну поведінку з боржниками. Раніше за це карали колекторів

Національний банк оштрафував АТ «Сенс Банк» (колишній «Альфа-Банк Україна») за порушення вимог щодо етичної поведінки. Йдеться про взаємодію зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості, повідомила пресслужба НБУ. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НБУ повідомив про виявлення фактів порушення законодавства щодо етичної поведінки, встановлених Законом «Про споживче кредитування» по відношенню до споживачів.
  • За двома встановленими фактами порушення НБУ оштрафував «Сенс Банк» на 102 000 грн за кожним порушенням, йдеться у повідомленні. 
  • Рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем ухвалив 27 березня.

Контекст

Ймовірно, це перший випадок, коли НБУ застосував такі заходи впливу до банку. Раніше вони застосовувалися лише до колекторів. На це звернув увагу Євген Дубогриз, асоційований експерт Case Україна.

Верховна Рада ухвалила закон про захист боржників. Він, зокрема, забороняє колекторським компаніям вдаватися до погроз та шантажу боржників. Забороняється вводити в оману про розмір боргу, наслідки невиконання договору, дзвонити з 20:00 до 8:00 та понад двічі на день, приховувати номер, а також вимагати від родичів погасити борги.

Влітку 2022 року НБУ встановив додаткові вимоги щодо етичної поведінки колекторів при врегулюванні простроченої заборгованості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні