НБУ прогнозує щорічне зростання цін на пальне на 20% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

НБУ прогнозує щорічне зростання цін на пальне на 20%

Getty Images

У Національному банку прогнозують, що пальне в Україні дорожчатиме щороку на 20%, про це йдеться в інфляційному звіті регулятора. За даними НБУ, інфляція сповільнюватиметься: в наступному році – до близько 21%, а у 2024 році – нижче 10%. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із документом, збільшення витрат, спричинене війною, та дорогі енергоносії залишатимуться вагомими чинниками прискорення інфляції, зокрема продовольчої.
  • Зростання цін на пальне суттєво сповільнювалося (до 66,2% у вересні), хоча їх рівень стабілізувався на високому рівні. У НБУ повідомляють, що це пояснюється зменшенням цін на нафту у світі та насиченням ринку завдяки налагодженню логістики й відновленню конкуренції між АЗС. 
  • Надалі пальне дорожчатиме повільніше – до 20% на рік. Зазначається, що ціни стримуватиме поступове зниження світових цін на нафту. З іншого боку – очікуване повернення системи оподаткування пального на довоєнний рівень зберігатиме ціни високими. 
  • «Проте ефекти перенесення високих цін на пальне триватимуть і надалі, зумовлюючи, зокрема, подорожчання транспортних послуг. Це підживлюватиме загальну інфляцію», – вважають у НБУ. 

Контекст

8 вересня Національний банк вдруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції.

У вересні інфляція в Україні відносно серпня зросла на 1,9%, а у річному вираженні – до 24,6%. Базова інфляція у вересні порівняно із серпнем становила 2,4%, з початку року – 17,8%, повідомляє Держстат.

Інфляційний тиск залишається значним через руйнування виробництв і логістики, погіршення інфляційних очікувань. Це відображається у високому попиті на товари довгострокового використання та на іноземну валюту. Додатковий чинник – липнева корекція офіційного курсу гривні на 25%. Це, а також додаткові обмеження НБУ на валютному ринку сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Завдяки зниженню обсягів продажу валюти НБУ та значній міжнародній допомозі золотовалютні резерви у серпні зросли до $25,4 млрд.

У Мінекономіки ж повідомили у вересні, що темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль і тенденція триватиме до кінця 2022 року. 

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук повідомив, що прогноз щодо інфляції за результатами 2022 року може бути переглянутий у бік зменшення. Головні підстави для цього: краща ситуація з логістикою, менші курсові коливання, відкриття портів та зниження цін на пальне.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні