Категорія
Новини
Дата

Німеччина видала ордер на арешт українця у справі про підрив «Північних потоків» – Die Zeit

2 хв читання

Слідство ФРН вважає, що громадянин України Володимир С. є одним з водолазів, які нібито заклали вибухівку на газопроводи «Північний потік», пишуть Die Zeit, Süddeutsche Zeitung та громадсько-правовий телеканал ARD за підсумками журналістського розслідування. Українця вважають причетним до підриву труб, він це заперечує.

«Північний потік» було зупинено Росією незадовго до вибухів у 2022 році, а «Північний потік – 2» так і не було введено в експлуатацію на тлі вторгнення РФ до України.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За версією слідства, водолази, які начебто заклали вибухівку на трубах газопроводів «Північний потік» та «Північний потік – 2» у вересні 2022 року, прибули з України. 
  • Відносно одного з них – українця Володимира С. – Федеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт, проте його поки що не затримано. Видання зазначає, що уряд Польщі протягом кількох тижнів не міг ухвалити рішення щодо видачі Володимира С. німецькій владі. 
  • Сам Володимир С., з яким журналістам вдалося звʼязатися телефоном, заперечує свою причетність до вибухів, які влада Німеччини класифікує як «акт антиконституційної диверсії».
Німеччина видала ордер на арешт українця у справі про підрив «Північних потоків» – Die Zeit /Фото 1

Володимир С., якого Німеччина вважає головним підозрюваним. Фото: Facebook

  • Повідомляється, що підставою для видачі ордера стали свідчення свідків, згідно з якими Володимир С. нібито був серед пасажирів білого автомобіля Citroеn, який, за даними слідства, доставив екіпаж до яхти Andromeda 8 вересня 2022 року. На фото радара, зробленого через перевищення швидкості поблизу німецького острова Рюген, зображено чоловіка, який нагадує Володимира С., сказано у публікації.
  • Слідчі органи ФРН протягом останніх кількох місяців активно розробляють версію про причетність взятої в оренду на острові Рюген яхти Andromeda до вибухів на «Північних потоках», а також про «український слід» у цій справі.
  • Польща отримала ордер на арешт, виданий Берліном, проте підозрюваний уже залишив Польщу, оскільки Німеччина не включила його імʼя до бази даних розшукуваних осіб, повідомили агентству Reuters польські прокурори.

Контекст

У вересні 2022 року в результаті підриву відбулася розгерметизація двох ниток «Північного потоку» та однієї – «Північного потоку – 2». 

У РФ порушили кримінальну справу за статтею «Акт міжнародного тероризму». Росія звинуватила США, Велику Британію та Україну у вибухах. Україна офіційно відкидала свою можливу причетність до підриву газопроводів.

Спецслужби Швеції дійшли висновку, що інцидент на газопроводах міг бути диверсією. У лютому прокуратура Швеції закрила розслідування підриву газопроводів «Північний потік» і «Північний потік – 2».

Німеччина продовжує розслідування за фактом вибухів. Минулого року Німеччина повідомила Раду Безпеки ООН, що виявила сліди підводної вибухівки на вітрильній яхті, яка, можливо, використовувалася для перевезення, і водолази могли прикріпити вибухівку до трубопроводів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд