Категорія
Новини
Дата

Німеччина відкинула можливість активації «Північного потоку – 2» після припинення транзиту Україною

Уряд Німеччини відкинув припущення можливої активації газопроводу «Північний потік – 2», щоб компенсувати скорочення потоків через Україну. Про це повідомила речниця міністерства енергетики Німеччини Анніка Айнхорн, пише АР.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі Німеччина отримує через Україну на чверть менше газу після того, як українська влада перекрила трубопровід, заявивши, що вона більше не контролює ключову компресорну станцію, яка знаходиться під контролем ворога.
  • Більша частина російського газу надходить до Німеччини газопроводом «Північний потік – 1», а не через Україну, сказала Айнхорн.
  • Німеччина компенсує дефіцит газу частково збільшенням поставок з Норвегії та Нідерландів, повідомили в міненерго ФРН.

Ключова цитата

«Північний потік – 2» помер після того, як Росія напала на Україну, і ніхто не думає про те, щоб активувати його», – сказала Анніка Айнхорн.

Контекст

Україна з 11 травня припинила транзит газу через станції на Луганщині, які опинилися на тимчасово окупованій Росією території. Через цей пункт здійснюється поставка третини газу до Європи.

Минулого тижня «Газпром» заявив, що надлишкові російські сухопутні газотранспортні потужності проєкту «Північний потік – 2» будуть задіяні для газопостачання північно-західних регіонів Росії. Включення другої нитки морського газопроводу можливе не раніше 2028 року, йдеться в повідомленні російського концерну.

У відповідь на агресію Росії проти України уряд Німеччини, який раніше підтримував проєкт «Північний потік – 2», наказав зупинити сертифікацію газогону. 

1 березня його оператор – компанія Nord Stream 2 AG заявила про неплатоспроможність. Водночас США запровадили санкції проти оператора газопроводу компанії Nord Stream 2 AG.

Оператор газотранспортної системи України пропонує Європі поступово запровадити ембарго на використання російського газогону «Північний потік – 1».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні