Категорія
Новини
Дата

Рішення про націоналізацію активів Жеваго поки немає – джерела Forbes в ОП і правоохоронних органах

Останні місяці бізнес Костянтина Жеваго знаходиться під тиском правоохоронців, проте рішення щодо націоналізації його активів ще не прийнято, кажуть два співрозмовники в ОП та правоохоронних органах. Про це йдеться в статті Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Костянтин Жеваго, мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo, вже три роки не зʼявляється в Україні. Покинути країну змусила кримінальна справа про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015-му. 
  • Бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн.
  • Розслідування журналістів привернуло увагу Офісу президента до бізнесу Жеваго та спровокувало низку перевірок на його підприємствах, кажуть два співрозмовники в ОП та правоохоронних органах. 
  • «Зеленський моніторить розслідування журналістів, а потім порушує питання або на РНБО, або в особистих розмовах з очільниками правоохоронних органів», – говорить співрозмовник в ОП на правах анонімності.
  • Керівництво країни думає над націоналізацією головного активу Жеваго – Полтавського ГЗК. Цю ідею підтримує частина Офісу президента, але фінального рішення поки немає, розповідає співрозмовник Forbes в ОП. «В Офісі є люди, які виступають проти цього», – зазначає він. 
  • У вересні Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю за $27 млн гірничорудною Ferrexpo 40,19% акцій Полтавського ГЗК у компаній, які входять до групи VS Energy. На момент угоди в 2002-му бенефіціарами VS Energy були російські бізнесмени та політики Олександр Бабаков, Євген Гінер та їхні партнери. 
  • Ferrexpo захищатиме свої інтереси, включно з оскарженням цього рішення у Верховному Суді, повідомили в компанії. 
  • «Держава чекає на остаточне рішення Верховного Суду щодо суперечки за частку ПГЗК, – каже співрозмовник із партії «Слуга народу». – Ми думаємо, що вони [VS Energy] переможуть у суді, після чого можна буде націоналізувати актив через звʼязки з РФ».
Головний актив Костянтина Жеваго – Полтавський ГЗК, який разом із Єристівським ГЗК входить до компанії Ferrexpo

Головний актив Костянтина Жеваго – Полтавський ГЗК, який разом із Єристівським ГЗК входить до компанії Ferrexpo

Контекст 

18 листопада співробітники БЕБ провели обшуки в адміністративних та офісних будівлях двох ГЗК групи Ferrexpo Костянтина Жеваго. За повідомленням БЕБ, підприємства підозрюють в умисному заниженні рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн. 

24 листопада ДБР провело обшуки на підприємствах корпорації. Компанію підозрюють у колабораційній діяльності, роботі на користь РФ. 

«Представники ДБР… здійснювали психологічний тиск на працівників підприємств. Наприклад, один з них попросив співробітницю дати ножиці, а потім – свій палець, погрожуючи таким чином фізично», – каже керівниця пресслужби «Артеріуму» Оксана Стефанова. 

З 24 лютого «Артеріум» покинув ринок Росії та Білорусі, припинив поставки продукції, реєстрацію лікарських засобів та не проводить клінічних досліджень на території цих країн, запевняє Стефанова. 

Інший актив Жеваго вже відчужено на користь держави. 6 листопада пʼять великих промислових підприємств були передані у державну власність. Серед них – завод «АвтоКрАЗ» Жеваго, який займається виготовленням великовантажних автомобілів. Незадовго до війни підприємство могло увійти до складу «Укроборонпрому» як виробник шасі для техніки ЗСУ, але задум не спрацював, зазначає на умовах анонімності співрозмовник, дотичний до Кабміну. Наразі підприємство перебуває у стані банкрутства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні