Росія атакувала Київ та область дронами-камікадзе. Сили ППО збили 13 «шахедів» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія атакувала Київ та область дронами-камікадзе. Сили ППО збили 13 «шахедів»

Getty Images

Росія здійснила чергову атаку дронами на Україну. Зранку у Києві було чутно вибухи. За даними Київської МВА, над Києвом та областю ППО збили 13 дронів-камікадзе Shahed-136. Є пошкодження в столиці і передмісті.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • О 6:41 Кличко повідомив про вибухи в Шевченківському районі столиці. Пізніше він написав, що у Київській області та над столицею ППО збили загалом уже 10 дронів-«шахедів».
  • Більшість безпілотників збиті силами ППО в області, повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.
  • За попередньою інформацією, уламок від дрона пошкодив дві адмінбудівлі в Шевченківському районі. Інформація щодо жертв уточнюється, повідомили в Київській ОВА. 
  • О 8:08 в КОВА заявили, що сили ППО збили ще один дрон-камікадзе
  • Повітряна тривога оголошена в Києві, Київській та Житомирській областях. 
  • У Житомирській ОВА не виключають другої хвилі атаки.
  • У Вишневому пошкоджено приватний будинок. Фото пошкоджень опублікував заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.
  • Російські війська атакували Україну дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136/131, повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ. Ударні БПЛА летять із напрямку східного узбережжя Азовського моря.
  • «Радіолокаційними засобами виявлено більше 10 баражуючих боєприпасів. Наразі зенітні ракетні підрозділи та інші вогневі засоби Повітряних сил знищили 10 «шахедів». Станом на 8:10 бойова робота ще триває», – йдеться у повідомленні.
  • Завдяки ефективній роботі підрозділів ППО та РЕБ вже знищено 13 дронів-камікадзе, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.
  • На 9:09 в Києві та області скасовано повітряну тривогу.
  • Постраждалих від падіння уламку збитого над Києвом дрона-камікадзе немає, повідомила керівниця пресслужби управління ДСНС України у Києві Світлана Водолага.
  • Київ зазнав дві хвилі атаки ворожих дронів, повідомив начальник КМВА Сергій Попко. За його словами, уламки від збитих БПЛА влучили в одну адмінбудівлю та ще чотири житлові будівлі в Шевченківському районі столиці зазнали незначних ушкоджень. Люди не постраждали.
  • Українська ППО збила всі 13 російських дронів-камікадзе, які атакували Київську область та столицю 14 грудня, заявив президент Володимир Зеленський.

Контекст

Тиждень тому Росія повернулася до використання іранських дронів-камікадзе. За добу 6 грудня Генштаб ЗСУ повідомив, що українські військові збили 14 дронів Shahed-136. Розвідка Великої Британії вважає, що, ймовірно, РФ вичерпала свої попередні запаси кількох сотень Shahed-131 та Shahed-136 і тепер отримала поповнення.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. 

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн. За інформацією Повітряних сил, наразі невідомо, скільки дронів отримала Росія, приблизна кількість замовлення агресором – 2400 одиниць, але є ймовірність, що окупанти не отримали їх усі.

13 грудня ЄС підтримав запровадження додаткових санкцій проти Ірану за поставки військових безпілотників Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні