Категорія
Новини
Дата

Росія припинить постачання газу фінській Gasum з 21 травня. Вона відмовилася платити в рублях

Російський «Газпром» повідомив фінську державну компанію Gasum про припинення постачання газу з 21 травня 2022 року о 07:00. Про це написала пресслужба Gasum.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Дуже прикро, що поставки природного газу за нашим контрактом на постачання зараз закінчаться. Проте ми ретельно підготувалися до цієї ситуації, і якщо не буде збоїв у газотранспортній мережі, ми зможемо постачати газ всім нашим клієнтам у найближчі місяці», – каже президент Gasum Міка Вільянен.
  • Протягом наступного літнього сезону Gasum намагатиметься забезпечити доступність природного газу своїм фінським споживачам через газопровід Balticconnector. Газозаправні станції в районі газової мережі Gasum також працюють у штатному режимі, повідомили в компанії.

Контекст

Раніше повідомлялося, що енергетична компанія Gasum вирішила подати до суду на російську компанію «Газпром експорт» через вимогу платити за газ у рублях. Gasum має довгостроковий контракт на постачання газу з російським «Газпром експортом». У квітні російська компанія надіслала листа, в якому вимагала, щоб надалі платежі, узгоджені в контракті на постачання, відбувалися в рублях замість євро.

Віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс заявив, що європейські компанії мають оплачувати російський природний газ виключно в євро. У Єврокомісії також наголошують, що оплата за газ із Росії в рублях порушить санкції ЄС. Проте вказівки Брюсселя з цього приводу не є чіткими, писав Bloomberg.

Дискусія на цю тему знову розгорілася, коли агентство з посиланням на джерела в «Газпромі» повідомило, що чотири європейські компанії розрахувалися за постачання газу в рублях, і ще 10 компаній відкрили рахунки в Газпромбанку. Багато дипломатів і експертів вважають, що інструкції є не точні.

31 березня Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за постачання природного газу з «недружніми країнами». Для оплати рахунків за постачання газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки в російських банках.

Gasum не прийняв вимоги «Газпром експорту» щодо переходу на рублеві платежі. Ключові фінські політики були попереджені 12 травня, що Росія може припинити постачання газу до Фінляндії. Депутати Вілле Тавіо і Ялліс Харкімо заявили, що вважають можливим припинення постачання газу Росією після рішення Фінляндії щодо НАТО. 18 травня вона разом зі Швецією подали свої заявки на вступ до альянсу.

З 27 квітня «Газпром» припинив також постачання газу до Польщі й Болгарії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні