Категорія
Новини
Дата

Росія за допомогою Єгипту намагається обходити нафтові санкції – Bloomberg

Росія, ймовірно, знайшла новий спосіб обійти санкції, змішуючи свою нафту із місцевою у єгипетському нафтовому терміналі «Ель-Хамра». Після цього встановити походження нафти неможливо, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 24 липня на єгипетський нафтовий термінал «Ель-Хамра» доставили вантаж обсягом близько 700 000 барелів російської нафти, а вже за кілька годин інше судно забрало з порту партію, що могла містити частину або весь вантаж російської нафти. Коли судно залишило «Ель-Хамру» 28 липня, його вантажні резервуари були майже повними, наразі воно пришвартоване до нафтового терміналу «Рас-Шухейр» на узбережжі Червоного моря, де теж є можливість змішати російську нафту із місцевою.
  • «Через можливе змішування нафти складно відстежити кінцевий пункт призначення вантажу, тож тенденція приховувати поставки російської нафти посилюється, оскільки європейські покупці почали уникати її після вторгнення Росії в Україну», – пише Bloomberg.
  • Наразі точно невідомо, чи буде «Ель-Хамра» більш широко використовуватися для потоків російської нафти, чи це був одиничний випадок, зазначають журналісти.
  • Росія вже використовує Єгипет як транзитний маршрут для мазуту. Раніше танкери, що перевозили російську нафту, здійснювали перевалку вантажів із судна на судно біля іспанського міста Сеута в Північній Африці, а останнім часом – у центральній частині Атлантичного океану. Це незвичайне місце для такої складної операції, що зазвичай проводиться в захищених прибережних місцях.

Контекст

У березні президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати вводять заборону на імпорт російської нафти і газу на американський ринок. Єврокомісія розробила оновлений проєкт шостого пакету санкцій у відповідь на війну в Україні. Запровадження санкцій ЄС передбачало схвалення всіх його 27 країн-членів. Проте уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокував його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Проти повного ембарго через залежність від російських поставок також виступали Болгарія, Чехія та Словаччина.

30 травня стало відомо, що ЄС прибрав із шостого пакету санкцій заборону імпорту нафти трубопроводами. Виключити з ембарго постачання нафти трубопроводом «Дружба» було запропоновано, щоб дати можливість Угорщині, Чехії, Словаччині й іншим країнам, які не мають виходу до моря, адаптуватися до заборони. Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році Росія постачала в ЄС 720 000 барелів нафти щодня, тоді як морськими шляхами – 1,57 млн барелів на день.

Напередодні лідери ЄС домовилися на саміті в Брюсселі про часткове ембарго на постачання російської нафти. Під санкції потраплять понад дві третини імпорту нафти з РФ. Заборона поки що не стосується постачання нафти трубопроводами.

До портів Нью-Йорка та Нью-Джерсі у США у травні, попри санкції, прибули танкери з російською нафтою, пише The Wall Street Journal. Видання зазначає, що обмеження можуть не діяти, якщо продукт має змішане походження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні