Категорія
Новини
Дата

Росія знову атакує судноплавство в Чорному морі. За два дні пошкоджено два цивільних судна

1 хв читання

За два останні дні Росія двічі атакувала цивільне судно, що перебувало в портах Одеської області. 7 жовтня балістична ракета пошкодила судно OPTIMA під прапором Палау, повідомив віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад і територій Олексій Кулеба.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Внаслідок ракетної атаки загинула одна людина, ще пʼятеро іноземних громадян, членів екіпажу, постраждали. 7 жовтня судно зайшло для завантаження. Проте за кілька годин стало мішенню країни-агресора, зазначив Кулеба.
  • За два дні ворог пошкодив два судна, що мали вивозити вантажі з України. За словами віцепремʼєра, це цілеспрямована практика залякування та перешкоджання роботі українського морського коридору. 
  • «Так агресор намагається знову зруйнувати судноплавство у Чорному морі та підірвати українські зусилля з гарантування продовольчої безпеки», – наголосив Кулеба. 

Контекст

У ніч на 6 жовтня країна-агресор обстріляла цивільне судно PARESA під прапором Сент-Кітс і Невіс в порту Південний.

Загалом РФ пошкодила вже понад два десятки цивільних суден. За час повномасштабного вторгнення відбулося понад 50 атак на портову інфраструктуру, внаслідок яких пошкоджень зазнали понад 280 об’єктів портової інфраструктури, знищено – понад 100 000 т агропродукції, за даними Мінвідновлення.

Український морський продовольчий коридор продовжує цілодобову роботу. За понад рік вдалося експортувати вже більше 70 млн т вантажів, а це понад 2500 суден, які вийшли з українських портів до країн Африки, Азії та Європи.

Україна з початку маркетингового року експортувала 11,2 млн т зернових і зернобобових, що на 54% або у 1,5 раза більше минулорічного показника (7,2 млн т). Зокрема, у жовтні експортовано 731 000 т (+59%), повідомила 7 жовтня пресслужба Мінагрополітики з посиланням на дані Держмитслужби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд