Категорія
Новини
Дата

Російського генерала Суровікіна допитали з приводу «заколоту Пригожина»

1 хв читання

Протягом кількох днів військова прокуратура РФ допитувала генерала Сергія Суровікіна щодо його звʼязків із лідером ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним, пише Bloomberg. За словами джерела, генерала утримують у певному місці, але не у вʼязниці.

Ключові факти

  • Агентство зазначає, що 56-річного Суровікіна не бачили з того часу, як закінчився суботній заколот. 
  • У жовтні Путін призначив його командувачем російської армії в Україні. У січні генерала на посаді головнокомандувача змінив начальник Генерального штабу армії Валерій Герасимов, один із двох осіб разом із міністром оборони Сергієм Шойгу, яких Пригожин пообіцяв звільнити.
  • Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков відмовився від коментарів, коли журналісти запитали, чи був Суровікін звільнений чи затриманий, заявивши, що їм слід звʼязатися з Міністерством оборони.
  • Раніше Financial Times писало, що Суровікіна затримали. Видання зазначає, що підозри навколо Суровікіна могли бути викликані його добрими стосунками з Пригожиним. У той час як вагнерівський воєначальник лаяв інших генералів та еліту оборони, звинувачуючи їх у великій кількості загиблих серед російських солдатів під час вторгнення та звинувачуючи їх у «геноциді», він підтримував діалог із Суровікіним.

Контекст

23 червня ввечері Пригожин опублікував у своєму телеграм-каналі відео, на якому нібито було показано наслідки ракетного обстрілу одного з таборів ПВК «Вагнер», здійсненого російською регулярною армією. Пізніше в каналі ватажка ПВК «Вагнер» зʼявилися численні голосові повідомлення, в яких Пригожин фактично оголосив війну російському військовому керівництву на чолі з Шойгу, якого назвав «твариною». 

Рада командирів ПВК «ухвалила рішення зупинити зло, яке несе військове керівництво країни», для цього 25 000 бійців виступають на «марш справедливості проти свавілля в країні», заявив Пригожин.

Вранці 24 червня найманці ПВК «Вагнер» зайшли в Ростов-на-Дону. Пізніше зʼявилася інформація, що «вагнерівці» зайняли військові обʼєкти у Воронежі й прямують до Москви. Близько 21:00 Пригожин заявив, що колони найманців розвертаються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні