Категорія
Новини
Дата

Ситуація в енергосистемі могла погіршитися через відключення реактора на АЕС (оновлено)

2 хв читання

Одна з причин жорстких обмежень електропостачання на лівобережній частині України – ймовірні поломки трансформаторів струму на Південноукраїнській АЕС, що призвело до відключення від електромережі одного з енергоблоків. Про це розповів у Facebook директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. В «Енергоатомі» та Міненерго 19 липня спростували цю інформацію.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Два дні тому на Південноукраїнській АЕС, ймовірно, через спеку вийшли з ладу два трансформатори струму, що призвело, «за словами людей на місці», до відключення від мережі одного з реакторів, повідомив Харченко. 
  • Далі це спричиноло, за його словами, відключення ще кількох високовольтних ліній вже у мережі «Укренерго».
  • «Саме через цю, абсолютно технічну аварію лівий берег України – включно з Дніпром, Сумами та іншими містами – останні два дні вкрай жорстко обмежений в постачанні електрики», – зазначив експерт.
  • Крім того, за словами Харченка, 18 липня через ті ж причини згорів ще один силовий трансформатор на Південноукраїнській АЕС.
  • Прессекретар «Енергоатома» Леонід Олійник відмовився офіційно коментувати цю інформацію, «бо не уповноважений». Forbes Ukraine звернувся за коментарем до прессекретаря Міненерго Вікторії Мірошніченко у Whatsapp та Messenger. Як тільки редакція отримає відповідь, новина буде оновлена.
  • Оновлено 19 липня. Інформація про поломку трансформаторів на ПАЕС – це російське ІПСО, повідомила пресслужба «Енергоатома» в соцмережі Telegram. Атомні електростанції України, зокрема Південноукраїнська АЕС, працюють без технічних порушень та у штатному режимі, йдеться у повідомлені пресслужби. 
  • Очільник Міненерго Герман Галущенко заявив, що інформація про загоряння трансформаторів на Південноукраїнські АЕС – «не правда і російський наратив».

Контекст

17 липня «Енергоатом» повідомив, що достроково підключив до енергомережі черговий енергоблок після перевантаження ядерного палива і планового ремонту обладнання. 

Енергетики повернули в роботу обладнання, яке 16 липня виходило з ладу на одному з енергооб’єктів, тому запроваджені напередодні аварійні відключення скасовані, повідомила 17 липня компанія «Укренерго».

Ситуація в енергетиці має покращитися вже з 20-х чисел цього місяця, заявляв раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький також прогнозував, що вже цього місяця ситуація зі світлом почне виходити «з піке». «Коли спека спаде (ми очікуємо, що це відбуватиметься ближче до 20-х чисел липня) і також невдовзі буде певне збільшення доступної нам генерації в енергосистемі – ситуація почне покращуватися», – заявляв він в інтервʼю «Українській правді».

До початку повномасштабного вторгнення в Україні працювало 15 атомних енергоблоків, з яких зараз на підконтрольній Україні території девʼять (шість блоків розташовані на окупованій росіянами ЗАЕС).

18 липня оператори системи розподілу (обленерго) почали повідомляти про нове розпорядження «Укренерго» щодо відключень е/е, згідно з яким чотири черги застосовуватимуться вже з 11:00, а не з 17:00, як було анонсовано напередодні.

Інформацію у своїх телеграм-каналах на цей час оновили, зокрема, «Прикарпаттяобленерго» та «Миколаївобленерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд