Категорія
Новини
Дата

Скасування акцизу на пальне, експорт продуктів та допомога з кредитами аграріям. Як уряд планує боротися з можливою продовольчою і енергетичною кризою

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав кроки Кабміну для підтримання продовольчої та енергетичної безпеки

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

  • Уряд на час воєнного стану заборонив або обмежив експорт критично важливих для продовольчої безпеки товарів. Мова про пшеницю, гречку, м'ясо, яйця, олію, цукор тощо.
  • За словами Шмигаля, наразі Україна забезпечена основними продуктами харчування на найближчі місяці.
  • Уряд впроваджує план підтримки посівної кампанії. Держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття будь-яких витрат, пов’язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності. Також аграріям будуть надаватись державні гарантії на 80% суми залучених ними кредитів.
  • Також Шмигаль розповів деталі щодо енергетичної безпеки України. За його словами, наразі функціонують чотири атомні електростанції, всі гідроелектростанції, ТЕЦ.
  • Також є домовленості з Польщею на постачання додаткових партій вугілля залізницею. Для економії вугілля уряд ухвалив рішення, що українські ТЕС будуть отримувати газ за пільговою ціною.
  • Запаси газу зараз на рівні близько 9,5 млрд кубометрів. Продовжується імпорт газу з Угорщини, Словаччини та Польщі. «Укргазвидобування» продовжує видобуток газу на всіх об’єктах, крім тих, які знаходяться безпосередньо на лінії зіткнення, там, де відбуваються бойові дії.
  • Для покращення забезпечення автомобільним пальним уряд подав для у Верховну Раду законопроєкт, що скасовує акциз на пальне та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%.
  • «Також розглядаємо пропозицію зниження ПДВ до 0% у разі, якщо логістичні витрати постачальників палива будуть зростати», – сказав Шмигаль.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні