Категорія
Новини
Дата

«Викрили схему, за якою працює вся ресторанна галузь». У !FEST розповіли про 16-годинний обшук БЕБ

У ресторанному холдингу !FEST відповіли на звинувачення Бюро економічної безпеки (БЕБ) в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. У заяві !FEST сказано, що за цією «схемою» працює вся ресторанна галузь країни, а також ІТ-галузь і безліч інших.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними холдингу, обшук загалом тривав понад 16 годин. Тобто з 14:00 17 жовтня і до 6:20 ранку 18 жовтня. 
  • «Загалом ця вся операція коштувала державі не один дрон. І це все заради того, аби викрити схему, яку вони вважають незаконною, проте за якою працює вся ресторанна галузь країни? Більше того, мабуть не лише ресторанна, а й ІТ-галузь і безліч інших. Іншими словами – великий сектор економіки», – сказано у заяві.
  • У компанії наголосили, що чекають на появу в Україні спрощеної системи оподаткування, «коли нарешті працівники самі платитимуть за себе податки з зарплати». 
  • Самі ж обшуки у холдингу назвали «соромом». «Ми працювали і будемо працювати в рамках чинного законодавства, як би хто його не трактував», – заявили у компанії.
  • У !FEST повідомили, що ще раніше прийняли позицію про децентралізацію – у холдинга багато партнерів, частина брендів функціонує як франшиза, і по Україні, і за кордоном, – частина ресторанів веде свою господарську діяльність як ФОПи.
  • «І точно некоректно збивати все до купи, роблячи якісь припущення та називаючи якісь суми. І так ми робимо у всіх країнах, де працюємо й активно відкриваємо свої ресторани, і, вочевидь, саме цей напрям ми оберемо пріоритетним у своїй роботі в найближчий час з такими «бізнес нянями», – заявили у компанії. 

Контекст

17 жовтня співвласник !FEST Юрій Назарук повідомив Forbes, що співробітники БЕБ провели обшуки в офісі компанії та вилучили документи. За його словами, силовики вручили Назаруку підозру, у якій звинуватили холдинг !FEST у несплаті податків.

Ввечері детективи БЕБ заявили, що у Львові викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах холдингу, до складу якого входять 60 ресторанів і торгових точок. Попередньо збитки, завдані держбюджету, оцінюються у понад 50 млн грн, йдеться в повідомленні пресслужби БЕБ.

За даними Бюро, близько 2000 співробітників закладів, що входять до холдингу, отримують заробітну плату двома частинами: одна – офіційна, мінімальна зі сплатою всіх обов’язкових платежів, а інша – неофіційна, заявляє слідство. «У такий спосіб компанія ухилялася від сплати військового збору, ЄСВ та ПДФО. Попередньо збитки, завдані державному бюджету, складають понад 50 млн грн», – зазначили в БЕБ.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212-1 КК України з приводу умисного ухилення від сплати ПДФО, військового збору, єдиного соціального внеску в особливо великому розмірі.

Крім цього, за попередньою інформацією детективів БЕБ, згадувані заклади, не використовували РРО під час розрахунків з клієнтами та отримували оплату від клієнтів готівкою. Надалі кошти передавали до головного офісу у Львові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні