Категорія
Новини
Дата

SpaceX вперше успішно запустила і посадила космічний корабель Starship на Землю

1 хв читання

Компанія SpaceX Ілона Маска успішно посадила прототип міжпланетного багаторазового корабля Starship SN15. Уперше він не вибухнув.

Ключові факти

  • Випробування прототипу Starship SN15 відбулися в ніч на 6 травня на полігоні у Бока-Чика (США).
  • SN15 піднявся на висоту близько 10 км і потім успішно здійснив посадку.
  • Ілон Маск заявив, що посадку здійснено штатному режимі. Раніше Маск повідомляв, що Starship SN15 – це покращений прототип з удосконаленими дизайном, програмним забезпеченням і двигуном.
  • Після посадки в нижній частині виникла невелика пожежа, але її швидко загасили і вона не призвела до вибуху.

Контекст

У ході попереднього випробування в кінці березня прототип корабля SN11 після суборбітального польоту вибухнув за хвилину до вертикальної посадки. На початку березня 2021 року SpaceX уперше вдалося посадити інший прототип ракети Starship – SN10. Однак він вибухнув через 10 хвилин після посадки. За словами Маска, причиною вибуху став витік гелію в двигун, що призвело до поломки опор при швидкості 10 м/с. Два попередні прототипи Starship вибухали під час приземлення в грудні 2020-го і лютому 2021 року.

За задумом Маска, Starship стане кораблем для міжпланетних подорожей на Місяць і Марс. А кінцевою метою має стати колонізація Червоної планети. 1 грудня Маск заявив, що людина висадиться на Марс у найближчі шість років, а в кращому випадку – у наступні чотири. SpaceX розраховує провести повноцінний орбітальний запуск Starship цього року. В 2023-му заплановано першу пілотовану місію Starship навколо Місяця під назвою DearMoon. 

Крім того, Starship має доставити в 2024 році на поверхню Місяця жінку й чоловіка в рамках програми NASA – Artemis. Однак наразі цей контракт призупинено. SpaceX отримала контракт із NASA за підсумками перемоги в тендері, в якому також брали участь Dynetics і Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса у партнерстві з Lockheed Martin, Northrop Grumman і Draper. Обидві компанії опротестували перемогу SpaceX у Рахунковій палаті США. Керівник Blue Origin Боб Сміт заявив, що NASA узгоджували вартість контракту зі SpaceX, а обговорень з іншими компаніями не було.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні