Категорія
Новини
Дата

Справа на 40 млн грн. БЕБ повідомило про підозру керівництву українського партнера Uber

1 хв читання

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомили про підозру керівництву «представництва всесвітньо відомого таксі» у справі про ухилення від сплати 40 млн грн податку. Про це йдеться у повідомленні пресслужби БЕБ. Слідство не розкриває назву підприємства, проте, вказані факти свідчать, що йдеться про ТОВ «У-Драйверс-Партнер Убер в Україні».

Ключові факти

  • Детективи БЕБ заявили, що встановили підприємство-партнера всесвітньо відомої платформи пасажирських перевезень, яке ухилилось від сплати 40 млн грн податку.
  • Товариство було зареєстроване в Україні для обслуговування представництва закордонної компанії та оплати праці водіїв, уточнили в БЕБ.
  • Під час досудового розслідування було встановлено, що директорка фірми, її спільник та головний бухгалтер організували схему ухилення від сплати податків.
  • «Зокрема, гроші, отримані водіями від перевезення пасажирів надходили напряму компанії-власнику платформи, а потім, за мінусом комісії, зараховувалися на рахунки підприємства фігурантки для оплати роботи водіїв партнерів та утримання представництва», – йдеться у повідомленні.
  • За даними слідства, надалі ці кошти у незаконний спосіб переводилися в готівку за допомогою підконтрольних фігурантам ФОП як оплата за надання неіснуючих інформаційних посередницьких послуг.
  • Також детективи встановили, що за 2019, 2021 та 2022 роки підприємство не подало жодних податкових звітів. Такі дії призвели до ухилення від сплати майже 40 млн грн податків, йдеться у повідомленні БЕБ.
  • За процесуального керівництва Офісу генпрокурора організаторці схеми та двом пособникам оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Контекст

20 березня БЕБ заявило, що викрило схему ухилення від сплати податків на 52 млн грн. Серед її фігурантів – директор та головний бухгалтер «українського представництва всесвітньо відомого бренду таксі». Йдеться про ТОВ «У-Драйверс-Партнер Убер в Україні». Це юрособа компанії U-Drivers, що називає себе сервісом підключення та підтримки водіїв Uber і Bolt. Послугами U-Drivers користуються понад 19 400 клієнтів, йдеться на сайті компанії, а підключення обіцяють ледве не протягом дня. 

U-Drivers – один із п’ятірки найбільших посередників таксі-сервісів, розповідав на умовах анонімності співрозмовник, знайомий із ситуацією на ринку. «На піку їх були тисячі», – зазначав він. Серед відомих брендів-посередників – UberDrive, Uberlin, що поміж іншого називав себе офіційним партнером Uber у Москві.

Розквіт такого бізнесу почався у 2016-му, коли на український ринок вийшов перший зарубіжний таксі-додаток Uber. За комплаєнсом західна компанія не могла напряму працювати з водіями-фізособами, розповідав співрозмовник Forbes. Єдиний, хоча й не надто вигідний варіант – співпраця платформ із українською юрособою-посередником, яка перераховувала б гроші на рахунки водіїв.

Технокомпанії на кшталт Uber, Bolt та українського Uklon не позиціонують себе як служби таксі, а заявляють, що лише надають послуги платформи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні