Категорія
Новини
Дата

Справа на 40 млн грн. БЕБ повідомило про підозру керівництву українського партнера Uber

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомили про підозру керівництву «представництва всесвітньо відомого таксі» у справі про ухилення від сплати 40 млн грн податку. Про це йдеться у повідомленні пресслужби БЕБ. Слідство не розкриває назву підприємства, проте, вказані факти свідчать, що йдеться про ТОВ «У-Драйверс-Партнер Убер в Україні».

Ключові факти

  • Детективи БЕБ заявили, що встановили підприємство-партнера всесвітньо відомої платформи пасажирських перевезень, яке ухилилось від сплати 40 млн грн податку.
  • Товариство було зареєстроване в Україні для обслуговування представництва закордонної компанії та оплати праці водіїв, уточнили в БЕБ.
  • Під час досудового розслідування було встановлено, що директорка фірми, її спільник та головний бухгалтер організували схему ухилення від сплати податків.
  • «Зокрема, гроші, отримані водіями від перевезення пасажирів надходили напряму компанії-власнику платформи, а потім, за мінусом комісії, зараховувалися на рахунки підприємства фігурантки для оплати роботи водіїв партнерів та утримання представництва», – йдеться у повідомленні.
  • За даними слідства, надалі ці кошти у незаконний спосіб переводилися в готівку за допомогою підконтрольних фігурантам ФОП як оплата за надання неіснуючих інформаційних посередницьких послуг.
  • Також детективи встановили, що за 2019, 2021 та 2022 роки підприємство не подало жодних податкових звітів. Такі дії призвели до ухилення від сплати майже 40 млн грн податків, йдеться у повідомленні БЕБ.
  • За процесуального керівництва Офісу генпрокурора організаторці схеми та двом пособникам оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Контекст

20 березня БЕБ заявило, що викрило схему ухилення від сплати податків на 52 млн грн. Серед її фігурантів – директор та головний бухгалтер «українського представництва всесвітньо відомого бренду таксі». Йдеться про ТОВ «У-Драйверс-Партнер Убер в Україні». Це юрособа компанії U-Drivers, що називає себе сервісом підключення та підтримки водіїв Uber і Bolt. Послугами U-Drivers користуються понад 19 400 клієнтів, йдеться на сайті компанії, а підключення обіцяють ледве не протягом дня. 

U-Drivers – один із п’ятірки найбільших посередників таксі-сервісів, розповідав на умовах анонімності співрозмовник, знайомий із ситуацією на ринку. «На піку їх були тисячі», – зазначав він. Серед відомих брендів-посередників – UberDrive, Uberlin, що поміж іншого називав себе офіційним партнером Uber у Москві.

Розквіт такого бізнесу почався у 2016-му, коли на український ринок вийшов перший зарубіжний таксі-додаток Uber. За комплаєнсом західна компанія не могла напряму працювати з водіями-фізособами, розповідав співрозмовник Forbes. Єдиний, хоча й не надто вигідний варіант – співпраця платформ із українською юрособою-посередником, яка перераховувала б гроші на рахунки водіїв.

Технокомпанії на кшталт Uber, Bolt та українського Uklon не позиціонують себе як служби таксі, а заявляють, що лише надають послуги платформи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні