Байден дозволив відключати іноземні банки від фінансової системи США за допомогу ВПК Росії (оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Байден дозволив відключати іноземні банки від фінансової системи США за допомогу ВПК Росії (оновлено)

Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена у пʼятницю, 22 грудня, дозволила вносити до чорного списку фінансові установи, які здійснюють платежі для російського військово-промислового комплексу, повідомляє пресслужба Білого дому. Таким банкам буде відмовлено в доступі до фінансової системи США.

Ключові факти

  • Зокрема, міністр фінансів США після консультації з держсекретарем має право накласти санкції на іноземну фінансову організацію, яка сприяє угодам між Росією та третіми країнами. Йдеться про угоди у сфері оборони, технологій, будівництва, а також аерокосмічної та обробної галузей, або інші галузі, які можуть бути визначені міністром фінансів как такі, що підтримують російський ВПК.
  • Санкції передбачають заборону відкриття рахунків у США або обмеження їх використання, а також блокування майна.
  • Раніше Financial Times писало, що указ буде видано в пʼятницю і він дозволить США запровадити санкції щодо фінансових установ, які допомагають Росії отримувати обладнання та інші товари, необхідні для продовження бойових дій в Україні. Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо повідомив, що це оголошення ясно дає зрозуміти, що ті, хто фінансує та сприяє угодам із товарами, які опиняються на полі бою, «зіткнуться із серйозними наслідками».
  • Один з високопосадовців Білого дому заявив, що Росія витратила «значний час і ресурси», спрямовуючи свої розвідувальні служби на пошук способів ухилення від санкцій та експортного контролю. Це включало використання фінансових посередників для обходу обмежень і отримання критично важливих компонентів.
  • Адміністрація Байдена працюватиме з американськими та європейськими банками, щоб інформувати їх про нові правила. Вашингтон розʼяснить банкам, з якими товарами потрібно бути гранично обережними: це напівпровідники, хімічна сировина, виробниче обладнання, шарикопідшипники та оптика. Під підозрою будуть усі відносини з компаніями-посередниками, які працюють із Росією.
  • За даними Bloomberg, внесені Байденом поправки означають, що банки можуть зіткнутися із серйозними фінансовими штрафами за ведення бізнесу з фірмами, які вже потрапили під санкції через звʼязок із Росією, незалежно від того, знали вони про це чи ні.
  • За словами міністерки фінансів США Джанет Єллен, США без вагань скористаються новими інструментами, щоб зробити рішучі дії проти фінансових установ, які сприяють постачанням російському ВПК.

Контекст

Багато західних кредиторів пішли з Росії з початку війни, інші залишилися, отримуючи величезні прибутки в міру завоювання частки ринку.

Австрійський Raiffeisen Bank International, західний банк із найбільшими операціями, отримав більше половини своїх доходів цього року від бізнесу в Росії. Раніше цього року Казначейство США попросило банк повністю розкрити подробиці всієї своєї кредитної діяльності в Росії.

До інших кредиторів, які все ще ведуть операції в Росії, входять італійський UniCredit і угорський OTP Bank

Промислово-торговельний банк Китаю, Банк Китаю, Будівельний банк Китаю та Сільськогосподарський банк Китаю почали суттєво активізувати свою діяльність у Росії. Загроза Вашингтона відрізати кредиторів, що не дотримуються вимог, від ринку США може мати серйозні наслідки для Пекіна.

Рішення націлитись на банки є частиною ширшого прагнення США та інших країн знайти альтернативні джерела фінансування для України, включаючи можливе рішення «Великої сімки» конфіскувати частину $300 млн заморожених російських активів для фінансування Києва.

Новий наказ також зʼявився на тлі того, що республіканці в Конгресі продовжують перешкоджати спробам адміністрації Байдена надати фінансування Києву.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні