Категорія
Новини
Дата

США продовжать «закручувати гайки» проти експорту СПГ з Росії – Bloomberg

1 хв читання

США продовжать «закручувати гайки» щодо експорту російського скрапленого природного газу, щоб позбавити Москву доходів від енергоресурсів. Про це пише Bloomberg з посиланням на заяву чиновника Держдепартаменту з енергетики.

Деталі

  • США запровадили санкції проти «Арктик СПГ 2» у 2023 році, а з серпня цього року почали запроваджувати обмеження проти суден, які почали забирати СПГ із заводу.
  • Однак Вашингтон не запроваджував санкції проти інших російських заводів СПГ, включно з «Ямалом» і «Портовою», які й надалі постачають скраплений газ у Європу та Азію. 
  • Санкції проти цих підприємств, найімовірніше, призведуть до скорочення глобальних поставок СПГ і зростання цін, зазначило агентство.
  • Мета США у відносинах із РФ – скоротити доходи, які вона отримує від своїх нафтогазових ресурсів, заявив Джеффрі Пайєтт, помічник міністра з енергетичних ресурсів, в інтервʼю Bloomberg TV.
  • За його словами, така «політика працює» і США уважно стежать, куди прямують підсанкційні російські вантажі. «Ви можете бути впевнені, що адміністрація Байдена й надалі закручуватиме гайки проти російського експорту СПГ», – наголосив Пайєтт.

Контекст

СПГ набув великої ваги для російської економіки, забезпечуючи дохід після втрати трубопровідного експорту до Європи після повномасштабного вторгнення в Україну.

«Арктик СПГ 2» був ключовим елементом планів Москви потроїти виробництво СПГ до кінця десятиліття.

США вперше запровадили санкції проти заводу в листопаді минулого року. З того часу вони ввели обмеження на інші проєкти СПГ «Новатека», а також деякі танкери, призначені для експорту вантажів з проєкту «Арктик СПГ 2». 

Санкції ЄС, які мають набути чинності наступного року, спрямовані на обмеження доступу до портів та можливостей перевалки російських вантажів СПГ. 

Наприкінці вересня індійський міністр з питань нафти Панкадж Джайн заявив, що Індія не купуватиме СПГ, вироблений підсанкційним «Арктик СПГ 2».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд