Категорія
Новини
Дата

«Стало несподіванкою». Президент «Київстару» розповів, як в компанії відреагували на арешт корпоративних прав

Рішення про арешт корпоративних прав «Київстар» стало для компанії несподіванкою. Драйвером такого рішення стало росслідування проти підсанкційоного олігарха Михайла Фрідмана в кейсі, «що жодним чином не повʼязаний з діяльністю компанії». Про це в інтерв’ю Forbes сказав президент мобільного оператора Олександр Комаров.

Ключові факти

  • За словами президента «Київстар», те, до чого призвела ця ухвала cуду (заборона на зміну структури власності – ред.), вже існувало з осені 2022 року через окремий наказ Комісії цінних паперів та бірж. Він регулює рух будь-яких цінних паперів та акцій компаній, що мають підсанкційних власників. 
  • Також він наголосив, що ні в «Київстар», ні в материнській компанії оператора Veon не бачили ухвали суду.
  • «У п’ятницю (6 жовтня, – Ред.) були опубліковані два пресрелізи. Є повідомлення від нашого депозитарія, що на акції накладено якісь додаткові обмеження. Більше нічого немає. Ми не бачили ухвали суду, про яку йдеться на сайті СБУ», – зазначив Комаров. 
  • Він додав, що юристи компанії розмірковують, як опротестовувати ухвалу про арешт корпоративних прав по суті. 

Контекст

Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, повідомляє пресслужба СБУ. Зокрема, під арешт потрапили права мобільного оператора «Київстар», медичного сервісу Helsi та компанії KyivstarTech. 

За словами співрозмовника Forbes, наразі Мінʼюст готує позов до Вищого антикорупційного суду щодо стягнення частки Фрідмана у «Київстарі»

9 жовтня нідерландський холдинг Veon (власник мобільного оператора «Київстар») оголосив про завершення продажу своїх російських активів групі топменеджерів «ВимпелКому» на чолі з генеральним директором компанії Олександром Торбаховим.

Пізніше видання Економічна правда повідомило, що під арешт також потрапили корпоративні права найменшого мобільного оператора — lifecell. До списку потрапили основна юрособа ТОВ «Лайфселл», платіжний сервіс Paycell та оператор вишок UkrTOWER – дочірня компанія Turkcell.

На початку вересня цього року слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні