Категорія
Новини
Дата

Стартап з виробництва безпілотних автомобілів Aurora вийде на біржу через SPAC. Компанія розраховує на оцінку в $11 млрд

Американський стартап з виробництва безпілотних автомобілів Aurora вийде на біржу. Це дасть змогу компанії залучити близько $2,5 млрд, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Aurora планує вийти на біржу Nasdaq в обхід IPO через злиття з компанією з придбання спеціального призначення (SPAC) Reinvent, яка належить співзасновнику LinkedIn Ріду Хоффману і співзасновнику ігрової компанії Zynga Марку Пінкусу.
  • Угода принесе Aurora $850 млн, що зберігаються на рахунку SPAC-компанії. Ще близько $1 млрд будуть залучені у вигляді інвестицій від консорціуму, до якого входять Бейлі Ґіффорд‎, Fidelity і Управління з інвестицій у пенсійний план Канади (CPP Investments).
  • Оцінка Aurora збільшиться до $11 млрд. Торік компанію оцінювали в $10 млрд. Водночас Reuters пише, що ринкова капіталізація Aurora складе $13 млрд.
  • Залучені кошти дадуть змогу компанії «запустити свій перший комерційний продукт у кінці 2023 року». Спочатку Aurora планує зосередитися на автоматизації вантажівок, а потім на ринках доставки й перевезення пасажирів.

Головна цитата

«Ми вважаємо, що Aurora буде першою, хто почне масову комерціалізацію безпілотних технологій для вантажних і пасажирських перевезень США», – сказав Пінкус.

Контекст

Стартап Aurora заснували 2016 року троє першопрохідців в області безпілотних технологій: гендиректор Кріс Урмсон, який до 2015-го був провідним інженером зі створення безпілотних автомобілів Google; Стерлінг Андерсон, який керував розробками Tesla у сфері автопілоту; Дрю Бегнелл, який працював над створенням безпілотних авто в Uber. Aurora працює над створенням платформи Aurora Driver, яка б обʼєднувала ПЗ та послуги з дистанційного керування транспортними засобами. Нині в компанії близько 1600 співробітників.

Наприкінці 2020 року Aurora придбала підрозділ безпілотних автомобілів Advanced Technologies Group (ATG) в Uber Technologies приблизно за $4 млрд. Утім, Aurora стикається з жорсткою конкуренцією з боку таких стартапів, як Waymo від Alphabet, Argo, який підтримує Ford і Volkswagen, і Cruise, контрольний пакет акцій якого належить General Motors, а також китайського TuSimple. Aurora має партнерські відносини з Uber, Toyota і японським постачальником запчастин Denso.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні