Категорія
Новини
Дата

Стартап з виробництва безпілотних автомобілів Aurora вийде на біржу через SPAC. Компанія розраховує на оцінку в $11 млрд

1 хв читання

Американський стартап з виробництва безпілотних автомобілів Aurora вийде на біржу. Це дасть змогу компанії залучити близько $2,5 млрд, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Aurora планує вийти на біржу Nasdaq в обхід IPO через злиття з компанією з придбання спеціального призначення (SPAC) Reinvent, яка належить співзасновнику LinkedIn Ріду Хоффману і співзасновнику ігрової компанії Zynga Марку Пінкусу.
  • Угода принесе Aurora $850 млн, що зберігаються на рахунку SPAC-компанії. Ще близько $1 млрд будуть залучені у вигляді інвестицій від консорціуму, до якого входять Бейлі Ґіффорд‎, Fidelity і Управління з інвестицій у пенсійний план Канади (CPP Investments).
  • Оцінка Aurora збільшиться до $11 млрд. Торік компанію оцінювали в $10 млрд. Водночас Reuters пише, що ринкова капіталізація Aurora складе $13 млрд.
  • Залучені кошти дадуть змогу компанії «запустити свій перший комерційний продукт у кінці 2023 року». Спочатку Aurora планує зосередитися на автоматизації вантажівок, а потім на ринках доставки й перевезення пасажирів.

Головна цитата

«Ми вважаємо, що Aurora буде першою, хто почне масову комерціалізацію безпілотних технологій для вантажних і пасажирських перевезень США», – сказав Пінкус.

Контекст

Стартап Aurora заснували 2016 року троє першопрохідців в області безпілотних технологій: гендиректор Кріс Урмсон, який до 2015-го був провідним інженером зі створення безпілотних автомобілів Google; Стерлінг Андерсон, який керував розробками Tesla у сфері автопілоту; Дрю Бегнелл, який працював над створенням безпілотних авто в Uber. Aurora працює над створенням платформи Aurora Driver, яка б обʼєднувала ПЗ та послуги з дистанційного керування транспортними засобами. Нині в компанії близько 1600 співробітників.

Наприкінці 2020 року Aurora придбала підрозділ безпілотних автомобілів Advanced Technologies Group (ATG) в Uber Technologies приблизно за $4 млрд. Утім, Aurora стикається з жорсткою конкуренцією з боку таких стартапів, як Waymo від Alphabet, Argo, який підтримує Ford і Volkswagen, і Cruise, контрольний пакет акцій якого належить General Motors, а також китайського TuSimple. Aurora має партнерські відносини з Uber, Toyota і японським постачальником запчастин Denso.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні