Категорія
Новини
Дата

Суд арештував майно дружини Медведчука на понад 5,6 млрд грн – СБУ

Суд арештував майно дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко, яка підозрюється у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Загальна вартість арештованих активів становить понад 5,6 млрд грн, йдеться у повідомленні пресцентру СБУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення суду стосується пакетів по 14% акцій у двох обленерго та понад 4% у третьому, якими Марченко володіє через п’ять офшорних компаній, заявляють в СБУ.
  • Також накладено арешт на дві земельні ділянки, чотири житлових будинки у Києві та Криму і 10 автомобілів, які належать Марченко.
  • Крім того, арештовано активи фігурантки у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах. Серед них – київські компанії «Терра-Інвест», «Укркапітал» і «Спорт-Тур», які дружина Медведчука використовувала для проведення підривної діяльності проти України, заявляють в СБУ.
  • «Саме вони заснували фірму за законами РФ, через яку Марченко переводила мільйонні суми на рахунки росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму, а також сплачувала «податки» до російського бюджету», – йдеться у повідомленні.
  • Раніше слідчі СБУ повідомили Марченко та очільниці афілійованої кримської фірми про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України.
  • Наразі за цією самою статтею повідомлено про підозру топменеджеру «Укркапіталу» і «Спорт-Туру». Зловмисника затримано та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
  • Злочин, у якому підозрюється Марченко та менеджери причетних компаній, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна. Арешт активів забезпечить можливість їх конфіскації за рішенням суду та убезпечить майно від перереєстрації на інших осіб, зазначили в СБУ.

Контекст

Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. Наразі вона разом із чоловіком, якого обміняли на українських захисників, перебуває на території РФ.

У квітні Личаківський районний суд Львова за поданням ДБР та Офісу генпрокурора арештував 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Медведчука та Марченко.

У серпні Сколівський районний суд арештував три земельні ділянки загальною вартістю понад 2 млн грн, які належать Марченко. Земля розташована на Стрийщині, там почали будівництво об’єктів туристичної інфраструктури. 

З 24 лютого АРМА отримало за рішенням суду десятки різноманітних компаній, що належать росіянам, урядовим структурам РФ та Білорусі або українським колаборантам. Forbes оцінив загальну вартість активів АРМА у $1,5 млрд.

Найдорожчі активи, які з початку війни перейшли до АРМА: 20 000 залізничних вагонів від різних власників вартістю $300 млн; Миколаївський глиноземний завод ($210 млн); яхта ($200 млн), літак ($67 млн) і мережа АЗС Glusco ($80 млн) Віктора Медведчука та інші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні