Категорія
Новини
Дата

Суд арештував майно дружини Медведчука на понад 5,6 млрд грн – СБУ

2 хв читання

Суд арештував майно дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко, яка підозрюється у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Загальна вартість арештованих активів становить понад 5,6 млрд грн, йдеться у повідомленні пресцентру СБУ.

Ключові факти

  • Рішення суду стосується пакетів по 14% акцій у двох обленерго та понад 4% у третьому, якими Марченко володіє через п’ять офшорних компаній, заявляють в СБУ.
  • Також накладено арешт на дві земельні ділянки, чотири житлових будинки у Києві та Криму і 10 автомобілів, які належать Марченко.
  • Крім того, арештовано активи фігурантки у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах. Серед них – київські компанії «Терра-Інвест», «Укркапітал» і «Спорт-Тур», які дружина Медведчука використовувала для проведення підривної діяльності проти України, заявляють в СБУ.
  • «Саме вони заснували фірму за законами РФ, через яку Марченко переводила мільйонні суми на рахунки росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму, а також сплачувала «податки» до російського бюджету», – йдеться у повідомленні.
  • Раніше слідчі СБУ повідомили Марченко та очільниці афілійованої кримської фірми про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України.
  • Наразі за цією самою статтею повідомлено про підозру топменеджеру «Укркапіталу» і «Спорт-Туру». Зловмисника затримано та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
  • Злочин, у якому підозрюється Марченко та менеджери причетних компаній, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна. Арешт активів забезпечить можливість їх конфіскації за рішенням суду та убезпечить майно від перереєстрації на інших осіб, зазначили в СБУ.

Контекст

Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. Наразі вона разом із чоловіком, якого обміняли на українських захисників, перебуває на території РФ.

У квітні Личаківський районний суд Львова за поданням ДБР та Офісу генпрокурора арештував 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Медведчука та Марченко.

У серпні Сколівський районний суд арештував три земельні ділянки загальною вартістю понад 2 млн грн, які належать Марченко. Земля розташована на Стрийщині, там почали будівництво об’єктів туристичної інфраструктури. 

З 24 лютого АРМА отримало за рішенням суду десятки різноманітних компаній, що належать росіянам, урядовим структурам РФ та Білорусі або українським колаборантам. Forbes оцінив загальну вартість активів АРМА у $1,5 млрд.

Найдорожчі активи, які з початку війни перейшли до АРМА: 20 000 залізничних вагонів від різних власників вартістю $300 млн; Миколаївський глиноземний завод ($210 млн); яхта ($200 млн), літак ($67 млн) і мережа АЗС Glusco ($80 млн) Віктора Медведчука та інші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні