Категорія
Новини
Дата

Суд знову арештував активи «Укрнафтобуріння»

Суд знову арештував та передав до АРМА корпоративні права «Укрнафтобуріння» за повторним клопотанням Офісу генпрокурора та ДБР, йдеться у повідомленні бюро. За даними слідства, компанія разом із ще трьома фірмами протиправно привласнила надра Сахалінського нафто-газового родовища.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У квітні суд арештував корпоративні права чотирьох підприємств – «Укрнафтобуріння», «Сахалінське»,«Сіріус-1» і «Іст Юроуп Петролеум». Права передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).
  • Водночас 3 травня районний суд Києва скасував раніше винесене ним рішення про арешт корпоративних прав ПрАТ «Укрнафтобуріння» за клопотанням адвоката компанії.
  • Уже наступного дня, 4 травня, Печерський районний суд Києва повторно арештував і передав в управління АРМА зазначене підприємство.

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння» передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022 році видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Як стало відомо 3 травня, компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «Укрнафтобуріння». У листі голови компанії до Мінекономіки йдеться, що схема збору та транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії. В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшити видобуток газу.

ЕП з посиланням на текст ухвали суду повідомила, що суд зняв арешт із акцій компанії «Укрнафтобуріння», яку держава раніше забрала в Ігоря Коломойського та партнерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні