Категорія
Новини
Дата

Суд знову арештував активи «Укрнафтобуріння»

1 хв читання

Суд знову арештував та передав до АРМА корпоративні права «Укрнафтобуріння» за повторним клопотанням Офісу генпрокурора та ДБР, йдеться у повідомленні бюро. За даними слідства, компанія разом із ще трьома фірмами протиправно привласнила надра Сахалінського нафто-газового родовища.

Ключові факти

  • У квітні суд арештував корпоративні права чотирьох підприємств – «Укрнафтобуріння», «Сахалінське»,«Сіріус-1» і «Іст Юроуп Петролеум». Права передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).
  • Водночас 3 травня районний суд Києва скасував раніше винесене ним рішення про арешт корпоративних прав ПрАТ «Укрнафтобуріння» за клопотанням адвоката компанії.
  • Уже наступного дня, 4 травня, Печерський районний суд Києва повторно арештував і передав в управління АРМА зазначене підприємство.

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння» передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022 році видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Як стало відомо 3 травня, компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «Укрнафтобуріння». У листі голови компанії до Мінекономіки йдеться, що схема збору та транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії. В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшити видобуток газу.

ЕП з посиланням на текст ухвали суду повідомила, що суд зняв арешт із акцій компанії «Укрнафтобуріння», яку держава раніше забрала в Ігоря Коломойського та партнерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні