Категорія
Новини
Дата

Супутниковий зв'язок Starlink дозволили використовувати цивільним

Держспецзвʼязку дозволила використовувати термінали Starlink усім категоріям користувачів, а не лише критичній інфраструктурі. Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Щойно НКЕК за ініціативи Держспецзвʼязку ухвалила перше необхідне рішення, яким передбачено: на період дії режиму воєнного стану використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink дозволяється усіма категоріями користувачів…», – написав Федоров.
  • Регулятор також вніс зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України. Це унормує умови роботи системи SpaceX Starlink на території України.

Контекст

Напередодні НКЕК розіслала інтернет-провайдерам повідомлення, що обмежує використання супутникового звʼязку Starlink Ілона Маска цивільними особами. У Держспецзвʼязку пояснили, що масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене. 

Після початку вторгнення Росії в Україну віцепрем’єр з цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до Ілона Макса та попросив надати Україні доступ до швидкісного інтернету Starlink. Це система низькоорбітальних супутників (нині їх близько 2000), що забезпечує з’єднанням до мережі навіть в умовах, коли інші форми комунікації недоступні.

Маск відгукнувся й активував роботу Starlink в Україні, тепер супутники та їхні наземні ретранслятори роздають сюди сигнал, а термінали можуть працювати. Також 28 лютого в Україну приїхала перша партія терміналів. У березні 2022 року Львівський ІТ Кластер також закупив термінали Starlink. Міністерство цифрової трансформації та Держспецзв’язку активно передають отримане обладнання державним підприємствам, шпиталям, волонтерам, Збройним силам, банкам, а також окремим бізнесам.

ІТ-компанії отримують Starlink переважно як члени IT-асоціацій і кластерів. Серед них Sigma Software, Ciklum, Grid Dynamics, Infopulse, Luxoft Ukraine тощо.

4 березня Ілон Маск попередив, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ на території України. Супутникове телекомунікаційне обладнання широко «випромінює» сигнал, а тому стає легкою ціллю для радіолокаційної розвідки ворога.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні