Категорія
Новини
Дата

Трамп подав до суду на Twitter, Facebook, Google за порушення права на свободу висловлювань. Для цього експрезидент США почав збір пожертвувань

Колишній президент США Дональд Трамп подав до суду на Facebook, Twitter, Google, а також гендиректорів цих компаній Марка Цукерберга, Джека Дорсі та Сундара Пічаї. Причиною позовів стало блокування акаунтів експрезидента США в січні, пише CNBC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У судових позовах, поданих до федерального суду Флориди, стверджується, що техгіганти порушили права Трампа, передбачені Першою поправкою до Конституції США. Цікаво, що саме в штаті Флорида першими у США ухвалили закон щодо регулювання поведінки соцмереж при модерації політичного контенту. Закон передбачає штраф за блокування акаунту кандидата.
  • Позивачі просять суд зобовʼязати техкомпанії дозволити Трампу повернутися на платформи. Вони також хочуть, аби суд визнав неконституційним розділ 230 Закону про порядність у комунікаціях, який забороняє техкомпаніям нести відповідальність за те, що користувачі публікують на своїх платформах.
  • Незабаром після оголошення про судові позови штаб Трампа почав розсилати повідомлення донорам із закликами до пожертвувань, згадуючи подані позови як одну з цілей збору коштів.
  • Професор права Університету Вандербільта Браян Фіцпатрік сумнівається в успіху атаки Трампа на великі технологічні компанії. «Я думаю, що у позову майже немає шансів на успіх. Техплатформи є приватними структурами, а не державними установами, і тому претензії позивачів про порушення Конституції не відповідають дійсності», – сказав він.

Контекст

Соцмережі почали блокувати акаунт Трампа після того, як 6 січня кілька сотень прихильників експрезидента США увірвалися до будівлі Капітолія, намагаючись зірвати затвердження підсумків президентських виборів. Унаслідок нападу загинуло пʼятеро осіб.

Цьому передували багатотижневі, не підтверджені фактами висловлювання Трампа про те, що вибори в США були сфальсифіковані на користь Джо Байдена. У своїх твітах експрезидент спочатку хвалив своїх прихильників, але пізніше засудив насильство.

У результаті Facebook заборонив Трампу використовувати свою платформу, як мінімум, до січня 2023 року. Twitter пішов далі й повністю заблокував акаунт та видалив увесь архів його повідомлень. Інші платформи, зокрема сервіс прямих трансляцій Twitch, що належить Amazon, і YouTube, також відключили обліковий запис експрезидента.

Після цього Трамп і його однопартійці звинуватили компанії в упередженому ставленні до консерваторів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні