Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ в Європі зросли після пошкоджень російських газопроводів

Європейський природний газ подорожчав після попередніх втрат у ціні, оскільки повідомлення про пошкодження зупиненого раніше газопроводу «Північний потік» посилили невизначеність щодо майбутніх постачань із Росії, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Базові фʼючерси зросли на 12% після падіння до двомісячного мінімуму раніше цього тижня. Дві лінії ключового «Північного потоку», що ведуть до Німеччини, і одна лінія «Північного потоку – 2», що простоює, повідомили про падіння тиску в понеділок, коли шведська і данська влада виявили витік газу в Балтійському морі.
  • Голландський контракт, європейський еталон, зріс до €194,74 за МВт·год, перш ніж торгуватися на рівні €191 за МВт·год в Амстердамі. Британський еквівалент зріс на 8,6%.
  • Загалом європейські ціни впали майже на 40% порівняно із серпневими максимумами, оскільки запаси неухильно зростають для задоволення зимового попиту, а країни роблять кроки щодо скорочення споживання. 
  • Сховища заповнені приблизно на 88%, що перевищує середній показник за пʼять років, навіть незважаючи на те, що експорт трубопроводами з Росії скоротився до мінімуму. 
  • «Справжня криза настане наступної зими, і її вплив може тривати 3-4 роки, якщо все залишиться, як і раніше», – вважає Мартін Девеніш, колишній співробітник Goldman Sachs Group Inc. 
  • Європейська комісія відклала публікацію свого детального плану майбутніх кроків щодо зниження цін на газ та зменшення волатильності на ринку. За словами дипломатів ЄС, оприлюднення документа, попередньо заплановане на 28 вересня, переноситься на пізніший термін. Натомість комісія в середу обговорить, чи можуть бути запроваджені цінові обмеження.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Перший «Північний потік» потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік на даний момент зупинено. Офіційна причина – напрацювання двигунами міжремонтного пробігу, а також поломки компресорного обладнання, які неможливо усунути через санкції. «Північний потік – 2» аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не запрацював через санкції

В компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

Норвезький нафтогазовий регулятор повідомив у понеділок, що невідомі безпілотники були помічені поруч із його морськими установками, закликавши «підвищену пильність усіх операторів та власників судів».

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. Але «Газпром» у кілька етапів скоротив постачання цим маршрутом, починаючи з червня, пославшись на технічні проблеми з обладнанням, а потім повністю припинив поставки. «Північний потік – 2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доставив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Очільник німецького мережевого регулятора Клаус Мюллер повідомив, що ситуація на ринку залишається «напруженою», але країна та Європейський Союз більше не залежать від цих постачань. 

Адже цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Поряд із падінням попиту через вищі ціни на енергоносії цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах з 1 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні