Категорія
Новини
Дата

Туреччина повертає мито на зернові. Як це вплине на український експорт

Переважна більшість української сільгосппродукції, яка експортується до Туреччини, і надалі йтиме за ставкою мита на імпорт у розмірі 0%. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики України, коментуючи повернення Туреччиною імпортного мита для зернових культур.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 1 травня Туреччина планує для всіх країн-експортерів відновити мито на імпорт ключових зернових культур. Воно становитиме 130% й поширюється виключно на пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито, овес та сорго. 
  • Як пояснили в Мінагрополітики, Туреччина – великий імпортер української пшениці. Проте більшої частки українського зерна це мито не стосується, оскільки українська продукція ввозиться до Туреччини переважно для продажу в треті країни, і за неї мито не сплачується.
  • У Туреччині діють два митні режими на імпорт. Перший – для продукції, яка використовується для внутрішнього споживання. Саме для такої продукції уряд Туреччини і оголошував тимчасову нульову ставку мита. Наразі термін дії цього пільгового режиму закінчився. І митна ставка 130% повертається.
  • Другий – для продукції, яка йде на продаж у треті країни до чи після переробки. Для цього режиму мито не сплачується. Україна поставляє продукцію до Туреччини переважно за другим митним режимом, пояснили в міністерстві. 
  • «Якщо говорити у відсотках, то зерна за першим режимом, на який повертається мито, до Туреччини йде близько 5% від усього експорту до цієї країни», – йдеться в повідомленні.

Контекст 

Туреччина з 1 травня запроваджує імпортне мито на зернові культури. Турецька влада пояснює, що такий захід спрямований на захист вітчизняних виробників напередодні нового сезону.

За підсумками першого кварталу 2023 року, Туреччина була найбільшим експортером української пшениці, свідчать дані Держмитслужби. До цієї країни було поставлено пшениці на $168,8 млн, або 17,7% від усього її експорту, зокрема в березні на $70,9 млн, або 20,5%.

Ячменю з України до Туреччини за перший квартал цього року було ввезено на $52,7 млн, або 42,1% від усього експорту цієї культури, зокрема в березні на $17,3 млн, або 38,8%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні