Прямі збитки аграрного сектору України через війну перевищили $80 млрд – KSE Агроцентр /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Прямі збитки аграрного сектору України через війну перевищили $80 млрд – KSE Агроцентр

Getty Images

Український аграрний сектор зазнав понад $80 млрд прямих збитків і втрат внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Про це свідчать розрахунки Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Агроцентр), проведені спільно зі Світовим банком.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Вартість знищених активів становить $10,3 млрд, що на 18% більше, ніж було оцінено у квітні 2023 року. Найбільшою категорією збитків серед активів є пошкоджена та знищена сільськогосподарська техніка, що становить $5,8 млрд, або 56,7% від усіх збитків. Частково або повністю пошкоджено близько 181 000 одиниць сільськогосподарської техніки та устаткування.
  • Завдану шкоду від викрадення або знищення вже виробленої продукції експерти оцінюють у $1,97 млрд, збитки через пошкодження зерносховищ – $1,8 млрд, збитки, завдані багаторічним насадженням – $398 млн, тваринництву – $254 млн, аквакультурі та рибальству – $35 млн. 
  • Водночас втрати, що включають недоотриманий дохід виробників сільськогосподарської продукції та збільшення собівартості продукції, зросли більш ніж удвічі порівняно з попереднім оглядом і склали $69,8 млрд. 
  • Загальні втрати через зниження виробництва в рослинництві становлять $35,1 млрд; додаткові, через зниження виробництва тваринницької продукції – $5,6 млрд; втрати, спричинені зниженням внутрішніх цін, оцінюються в $24,1 млрд, а втрати через підвищення собівартості виробництва – в $4,4 млрд.
  • ​​Загальні потреби у реконструкції та відновленні протягом наступних 10 років становлять $56 млрд. Пріоритетні потреби на 2024 рік – $435 млн, більшість із яких уже покрито донорським фінансуванням.

У звіті представлені деталі «Швидкої оцінки завданих збитків і потреб» (RDNA), яка була проведена для сільськогосподарського сектору України в межах третього звіту RDNA, підготовленого урядом України, Світовим банком, ООН і ЄС.

Контекст

За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України під час війни, станом на січень сягнула $154,9 млрд. Зростання загальної суми збитків повʼязане зі збільшенням пошкоджених та зруйнованих обʼєктів інфраструктури, житлового фонду, промисловості, енергетики, сфер освіти та охорони здоровʼя. 

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, свідчать результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3) від уряду України та Світового банку. Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні