Категорія
Новини
Дата

У Європі продовжує дорожчати газ після атак дронів по російським НПЗ

Європейські ціни на природний газ продовжують зростати четвертий день поспіль, що є найтривалішим періодом з кінця січня, пише Bloomberg. Це повʼязано зі скороченням поставок із заводу СПГ у американському Фріпорті та атаками на російську енергетичну інфраструктуру.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У понеділок, 18 березня, фʼючерси підскочили на 7,7%, що стало найбільшим внутрішньоденним стрибком із 3 січня. Ціни нещодавно зросли після падіння на цілих 30% з початку року.
  • Голландські фʼючерси на найближчий місяць, європейський газовий еталон, зросли на 5,9% до €28,63 за МВт·год в Амстердамі.
  • Одним із факторів зростання є скорочення постачання заводу з експорту СПГ у Фріпорті в Техасі (Freeport LNG), оскільки деякі ремонтні роботи там продовжені до квітня. А в Норвегії незаплановані відключення електроенергії призводять до скорочення експорту трубопровідного газу.
  • Ціни на газ також відслідковують зростання нафтових контрактів після атак на російські нафтопереробні заводи, які підвищують геополітичну напругу, сказав Оле Слот Хансен, голова сировинного відділу стратегії Saxo Bank A/S. «Фріпорт та українські атаки на російську енергетичну інфраструктуру, ймовірно, є основними рушійними силами», – сказав він. 
  • Відключення на СПГ-обʼєктах від Малайзії до США викликають занепокоєння на ринку, оскільки Європа наближається до останніх тижнів опалювального сезону. Наступного тижня в деяких частинах північної Європи очікується холодніша, ніж зазвичай, температура, а потім її підвищення.
  • Крім того, за словами єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон, у Європейському Союзі посилюється тиск із метою скоротити імпорт російського СПГ цього року.

Контекст

Енергетична криза в Європі почалася у 2021 році, коли регіон вийшов із затяжної холодної зими з низькими рівнями зберігання природного газу. Занепокоєння щодо обмежених поставок посилилося, оскільки Росія почала постачати менше газу до Європи, а трейдери на той час припускали, що це була тактика тиску на європейські уряди, включаючи Німеччину, з метою схвалення запуску газопроводу «Північний потік – 2».

Європейські ціни на газ досягли піку влітку 2022 року, в якийсь момент піднявшись до більш ніж €300 за МВт·год, оскільки Росія ще більше скоротила свої поставки до регіону після вторгнення в Україну та використала свої запаси газу як зброю.

23 лютого 2024 року ціна на європейський газ впала до рівня, який останній раз спостерігався до того, як Росія почала скорочувати постачання у 2021 році, що вказує на те, що енергетична криза, що охопила регіон останні роки, добігає кінця. Ціна TTF, яка є європейським еталоном 23 лютого впала до €22,53 за МВт·год, найнижчого рівня з травня 2021 року.

У ніч на 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії «Лукойл» у Нижньогородській області. Внаслідок атаки виведена з ладу найбільша установку з переробки нафти, яка забезпечувала 53% переробки на НПЗ.

В ніч на 13 березня СБУ атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. За даними джерела УП, ці атаки – продовження низки спецоперацій по ворожим НПЗ, які раніше розпочала спецслужба. Атаковані НПЗ входять до пʼятірки найбільших заводів у РФ.

13 березня Новошахтинський завод нафтопродуктів, що розташований у Ростовській області РФ, зупинився після атаки дронів. У ніч на 15 березня безпілотники уразили підприємство «Первый завод» у Калузькій області РФ, яке займається переробкою нафти. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні