Категорія
Новини
Дата

У Франції затримали представників виробника чипів Ommic через продаж технологій Росії та Китаю – Le Parisien

У Франції затримали девʼятьох керівників місцевого виробника чипів Ommic у рамках розслідування справи про незаконну передачу технологій Китаю та Росії, пише Le Parisien. Представникам компанії може загрожувати до 15 років увʼязнення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними видання, розвідка Франції давно відстежувала звʼязки Ommic з Китаєм, але рішення про затримання та допит керівників компанії було ухвалено лише у березні. Зазначається, що 24 березня звинувачення були предʼявлені двом громадянам Франції та двом громадянам Китаю.
  • Le Parisien пише, що французькі спецслужби виявили цілу мережу постачання технологій подвійного призначення не лише до Китаю, а й до Росії. 
  • У деяких випадках постачання ймовірно здійснювалися через Литву та Бельгію.
  • Одним із обвинувачених є 74-річний екс-гендиректор компанії Марк Р., йому та одному громадянину Китаю інкримінують передачу іноземній державі технологій, здатних завдати шкоди інтересам Франції. Їм може загрожувати до 15 років увʼязнення.

Контекст

Французька Ommic налічує сотню співробітників і розташована у Валь-де-Марн на півночі країни. Компанія є однією з небагатьох у Європі, яка виробляє напівпровідники. 

Завдяки розробці інноваційної технології, секрет якої ретельно охороняється, французьким інженерам вдалося винайти модель надпотужних, надпродуктивних та потенційно небезпечних чипів, на розповсюдження яких поширюються дуже суворі правила.

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, найбільше мікросхем надходило з Китаю. Показник перевищив довоєнний, повідомила економіст Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень-вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

У березні уряд Нідерландів заявив, що планує ввести нові обмеження на експорт напівпровідникових технологій для захисту національної безпеки, приєднавшись до зусиль США щодо стримування експорту чипів до Китаю. Після цього Європейський Союз заявив, що готовий координувати загальноблоковий підхід до експортного контролю передових чипів, заявив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

У квітні стало відомо, що американські та європейські офіційні особи обмінювалися даними про те, що технології на мільйони доларів продовжують надходити на територію Росії в обхід санкцій. Вони зафіксували сплеск продажів чипів та інших електронних компонентів до Росії через Вірменію, Казахстан й інші країни. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні