Категорія
Новини
Дата

Uber закінчив другий квартал зі збитками в $2,6 млрд, дохід зріс більш ніж удвічі

1 хв читання

Американська Uber Technologies закінчила другий квартал зі збитками. Водночас дохід збільшилася більш ніж удвічі, перевищивши прогнози аналітиків. На цій новині акції Uber, які з початку року втратили понад 40%, піднялися на 15%. Капіталізація компанії зросла до $53,5 млрд.

Ключові факти

  • Чистий збиток Uber у другому кварталі становив $2,6 млрд, або $1,33 на акцію, проти прибутку в $1,14 млрд, або $0,58 на акцію, роком раніше. Одна з головних причин – списання на суму $1,7 млрд, викликане переоцінкою вартості інвестицій у компанії Aurora, Grab та Zomato.
  • Скоригована EBITDA – ключовий показник рентабельності операцій Uber – склала $364 млн, тоді як роком раніше показник був негативним, мінус $509 млн.
  • Квартальний дохід Uber зріс більш ніж удвічі – до $8,07 млрд з $3,93 млрд роком раніше. 
  • Дохід у сфері доставки їжі (Uber Eats) зріс на 37% порівняно з другим кварталом минулого року, до $2,69 млрд, у сегменті таксі – у 2,2 рази (на 120%), до $1,62 млрд.
  • Сукупний обсяг замовлень компанії збільшився на 33%, до $29,08 млрд, зокрема замовлення Uber Eats зросли на 7% – до $13,88 млрд, сервісу таксі – на 55%, $13,36 млрд, а замовлення логістичного підрозділу злетіли більш ніж у пʼять разів і становили $1,84 млрд.
  • Число користувачів платформ Uber (активність облікового запису не рідше одного разу на місяць) у минулому кварталі зросло на 21%, до 122 млн.
  • Кількість водіїв та агентів доставки на платформі зросла на 31% до історичного максимуму в майже 5 млн, розвіявши занепокоєння, що високі ціни на пальне стримують водіїв від підписання договору з компанією. «Сьогодні на Uber заробляє більше людей, ніж до пандемії», – сказав CEO Uber Дара Хосровшахі.

Контекст

Uber та Lyft разом контролюють увесь ride-haling ринок США у пропорції 70% до 30%. Він переживає затяжне відновлення після пандемії, але до початку війни в Україні набирав обертів – кількість поїздок у Uber зросла на 104% у річному вимірі, у Lyft – на 84%, свідчать лютневі дані Bloomberg Secondary Measure.

Атака РФ на Україну призвела до зростання цін на пальне. Це в свою чергу негативно вплинуло на доходи водіїв. Припинили роботу чи скоротили її кількість близько половини водіїв Uber та Lyft в США, свідчить опитування профільного медіа The Rideshare Guy (RSG).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні