Категорія
Новини
Дата

Угоду з продажу lifecell можуть закрити до вересня цього року. Forbes дізнався можливий сценарій

Угода з продажу lifecell може бути закрита до вересня 2023 року, йдеться у редакційному матеріалі Forbes. Яким може бути механізм укладання угоди.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Угода з продажу lifecell може відбутися після стягнення у держвласність пакета акцій мобільного оператора, який опосередковано належить Фрідману та партнерам, каже співрозмовник Forbes в Офісі президента. 
  • «Якщо ВАКС винесе рішення про стягнення активу в дохід держави, він переходить до Фонду держмайна (ФДМУ)», – каже Forbes заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. В такому разі Фонд держмайна може подати клопотання про скасування арешту активу, каже вона. 
  • За словами співрозмовника Forbes в ОП, питання стягнення частки Фрідмана в lifecell може вирішитися в квітні-травні цього року. 
  • Turkcell зі свого боку намагається оскаржити арешт частки через суд.
  • Угоду з Ньєлем реально закрити до кінця 2024-го, каже СЕО lifecell Язиджи. За словами топменеджера, є сподівання, що все буде вирішено в період між квітнем та вереснем цього року.   

Контекст 

7 жовтня 2023 року СБУ повідомила, що суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Фрідману, Авену та Косогову. 

11 жовтня 2023 року ЕП із посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду Києва від 4 жовтня, яка є в розпорядженні редакції, написала, що серед арештованих судом активів, окрім «Київстару», є ще один мобільний оператор – lifecell (ТОВ «Лайфселл»). 

Суд наклав арешт на 100% ТОВ «Пейселл», яке належить мобільному оператору і через яку здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell. Також було арештовано корпоративні права ТОВ «Укртауер».

13 жовтня 2023 року Шевченківський районний суд міста Києва виправив свою ухвалу від 4 жовтня про арешт усіх акцій мобільних операторів «Київстар» та lifecell. Суд ухвалив, що слід вважати правильним накладення арешту на корпоративні права у вигляді 19,8% статутного капіталу ТОВ «Лайфселл» та на 47,85% статутного капіталу ПрАТ «Київстар». В іншій частині судове рішення залишилося без змін. 

29 грудня 2023 року турецька телекомунікаційна компанія Turkcell повідомила, що продає мобільного оператора lifecell (ТОВ «Лайфселл»), мережу кол-центрів (ТОВ «Глобал Білгі») та оператора вишок мобільного звʼязку (ТОВ «Укртауер») французькій NJJ Capital. 

Заява представників NJJ Capital на купівлю українських активів Turkcell надійшла до АМКУ ще 29 грудня. Однак вона не відповідала встановленим АМКУ вимогам, тому 12 січня 2024 року її повернули заявникам. 23 січня комітет отримав повторгу заявку на купівлю ТОВ «Лайфселл», «Глобал Білгі» та «Укртауер».

11 березня Комітет повідомив, що почав розгляд справи про концентрацію у вигляді набуття компанією DVL Telecom контролю над товариствами з обмеженою відповідальністю «Лайфселл», «Глобал Білгі» та «Укртауер». В заяві Комітету також єдеться, що через наявність підсанкційних акціонерів виникла необхідність перевірки Групи Лайфселл та Групи Turkcell, з особою, до якої застосовано санкції РНБО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні