Категорія
Новини
Дата

Україна може виробляти 2 млн дронів на рік із допомогою Заходу – Федоров

Україна могла б виробляти 2 млн дронів на рік – удвічі більше за заплановані темпи виробництва – за додаткової фінансової підтримки з боку США, урядів інших західних країн та приватних осіб, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише The Guardian.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Федоров заявив, що Україна перебуває на шляху до виробництва понад 1 млн дронів у 2024 році, що перевищить цільовий показник виробництва в 1 млн, встановлений президентом Володимиром Зеленським.
  • «Ми змогли настільки масштабувати ринок, що можемо виробляти більше 1 або навіть 2 млн дронів», — сказав він, стверджуючи, що існує потенціал для подальшого збільшення виробництва всіх типів дронів.
  • За словами Федорова, Україна стала майже самодостатньою у збиранні дронів, за винятком комерційних квадрокоптерів для розвідки. Однак компоненти завжди мають надходити з-за кордону, додав він.
  • Очільник Мінцифри каже, що країна могла б подвоїти виробництво, але вона не має грошей для укладання контрактів на повну потужність виробників.
  • Безпосередня проблема у секторі безпілотників має фінансовий характер і він визнав, що Україна «відчуває брак [фінансової] допомоги» з боку США. Європа допомагає, додав він, а минулого тижня Велика Британія заявила, що витратить £325 млн на покупку щонайменше 10 000 дронів для української армії.

Контекст

6 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський доручив Кабміну із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України. Того ж місяця Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. 

Раніше віцепремʼєр Михайло Федоров заявляв, що у 2024-му Україна зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». 

У січні до України було ввезено дронів на $99 млн, що становить 2% від усього імпорту, майже усі дрони (за вартістю) імпортовано з Китаю, повідомляє Центр економічної стратегії. Безпілотники увійшли в топ-10 імпортованих в Україну товарів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні