Категорія
Новини
Дата

Україна у січні імпортувала майже стільки ж дронів, як і телефонів. Безпілотники становили 2% від загального обсягу

У січні до України було ввезено дронів на $99 млн, що становить 2% від усього імпорту, майже усі дрони (за вартістю) імпортовано з Китаю, повідомляє Центр економічної стратегії. Безпілотники увійшли в топ-10 імпортованих в Україну товарів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для порівняння, за весь 2023 рік імпорт категорії «безпілотні літальні апарати» становив частку у 0,7%, або $441 млн.
  • Частка китайського імпорту зросла до 21,4% з 16% у 2023 році. Тоді як частка імпорту з ЄС впала нижче 50%.
Україна у січні імпортувала майже стільки ж дронів, як і телефонів. Безпілотники становили 2% від загального обсягу /Фото 1

Інфографіка: Центр економічної стратегії

  • У січні в Україну було імпортовано телефонів на $114 млн – 2,2% від імпорту, приблизно 70% з яких (за вартістю) з Китаю.

Контекст

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, майже до 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. Загалом у січні експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023-го. 

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси сягнув 8 млн т, з яких 5,2 т – продукція українських аграріїв.

6 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський доручив Кабміну із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України. Того ж місяця Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. Раніше віцепремʼєр Михайло Федоров заявляв, що у 2024-му Україна зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні