Категорія
Новини
Дата

Україна отримає додаткові $200 млн від Світового банку на відновлення енергетики

1 хв читання

Світовий банк надасть додаткові $200 млн на відновлення української енергетики, відповідну угоду у Вашингтоні підписали премʼєр-міністр України Денис Шмигаль та керівна директорка банку Анна Б’єрде, повідомив голова Кабміну.

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, залучені від Світового банку кошти будуть спрямовані на відбудову електромережі та систем теплопостачання в Києві, Харкові, Миколаєві, Сумах та містах Чернігівської області.
  • «Спільно зі Світовим банком готуємо до реалізації і проєкт страхування воєнних ризиків для іноземних інвестицій. Це ключовий інструмент, аби залучити ці інвестиції вже зараз, не чекаючи завершення війни», – написав премʼєр. 
  • Шмигаль додав, що головною темою його робочого візиту у Вашингтон є мобілізація ресурсів для відновлення України.
  • За його словами, міжнародні партнери нададуть Україні $115 млрд довгострокової підтримки, що забезпечить фінансову стабільність.
  • Також на полях Spring Meetings Україна підписала меморандум із Американською корпорацією з фінансування міжнародного розвитку (DFC) та USAID щодо підтримки залучення інвестицій в Україну для втілення пріоритетних проєктів розвитку та відновлення економіки.

Контекст

Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За оцінками СБ, Україна вже у 2023 році потребує $14 млрд для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення. Для цього знадобиться $11 млрд додаткового фінансування понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Загальна сума збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, на лютий 2023 року сягнула $143,8 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», продовжують зростати збитки таких сфер, як інфраструктура, освіта, енергетика, транспорт, торгівля та охорона здоров’я. 

В України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні