Категорія
Новини
Дата

Україна отримала попередню згоду МВФ про початок Моніторингової програми

Місія Міжнародного валютного фонду та українська сторона досягли угоди на рівні персоналу щодо умов Моніторингової програми із залученням Ради МВФ (Program Monitoring with Board Involvement, PMB), повідомляє НБУ. Місія МВФ щодо України, яка працювала в онлайн-режимі з 11 до 22 листопада завершила свою роботу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Під час Місії відбулася серія зустрічей представників Нацбанку, Міністерства фінансів та інших органів влади України з Міжнародним валютним фондом.
  • За результатами обговорення, зокрема, визначили пріоритетні напрями роботи, які дадуть змогу й надалі утримувати макроекономічну та фінансову стабільність в Україні. 
  • Також розглядалася необхідність відновлення зусиль зі закріплення належної практики корпоративного управління на державних підприємствах та в державних банках та захисту незалежності їх наглядових рад. Крім того, обговорювалися заходи фіскальної політики, включаючи шляхи підвищення податкових надходжень, а також кроки для активізації внутрішнього ринку державних запозичень, що дасть змогу уникнути необхідності монетарного фінансування бюджету у 2023 році.

Контекст

Від початку воєнного вторгнення РФ програму stand-by було зупинено. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України в обсязі $1,4 млрд у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

10 вересня премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним ставлення МВФ до України в умовах війни. 12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

Раніше, коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовин щодо окремої моніторингової програми. Уряд України й Міжнародний валютний фонд ведуть перемовини щодо окремої моніторингової програми, або PMB (Program Monitoring with Board involvement). Цей інструмент не охоплює виділення коштів. За словами співрозмовника Forbes, дотичного до зустрічей у Відні, наразі дискусія точиться саме навколо цього формату.

Крісталіна Георгієва вважає, що потреби України у зовнішньому фінансуванні становитимуть близько $3 млрд на місяць протягом 2023 року у кращому разі, але можуть зрости до $5 млрд, якщо російські атаки стануть «ще драматичнішими».

Загальна потреба України у фінансуванні наступного року становитиме $38 млрд, казав голова Національного банку Андрій Пишний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні