Потреби України у зовнішньому фінансуванні можуть сягнути $5 млрд на місяць – МВФ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Потреби України у зовнішньому фінансуванні можуть сягнути $5 млрд на місяць – МВФ

Shutterstock

Потреби України у зовнішньому фінансуванні становитимуть близько $3 млрд на місяць протягом 2023 року у кращому разі, але можуть зрости до $5 млрд, якщо російські атаки стануть «ще драматичнішими», заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Міжнародний валютний фонд працює з українською владою, щоб допомогти визначити та реалізувати її макроекономічну політику та те, що потрібно для вступу до Європейського Союзу, а також надійні прогнози фінансового дефіциту, заявила вона на Міжнародній експертній конференції з відновлення України у Берліні у вівторок.
  • Георгієва сказала, що МВФ також працює над повномасштабною кредитною програмою МВФ для України.

Контекст

24 жовтня канцлер Німеччини Олаф Шольц і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонували запустити новий «план Маршалла» для післявоєнного відновлення України. За словами фон дер Ляєн, координаційна платформа для відбудови України має бути створена до кінця 2022 року або на початку 2023 року.

Вона наголосила, що Україні потрібно €3–5 млрд на місяць для поточних потреб, а Світовий банк оцінив збитки у €350 млрд. «Одна країна не здатна самостійно покрити такі втрати», – заявила фон дер Ляєн.

За її словами, ЄС працює над тим, щоб наступного року виділити €1,5 млрд на місяць, тобто €18 млрд на рік. «Термінові потреби, етап, який потрібно починати зараз – це перша стадія відбудови. Далі відбудова має базуватися навколо інтеграції України у Євросоюз», – наголосила голова Єврокомісії.

12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

Раніше, коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовин щодо окремої Моніторингової програми або PMB. Уряд України й Міжнародний валютний фонд ведуть перемовини щодо окремої Моніторингової програми, або PMB (Program Monitoring with Board involvement). Цей інструмент не охоплює виділення коштів. За словами співрозмовника Forbes, дотичного до зустрічей у Відні, наразі дискусія точиться саме навколо цього формату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні