Андрій Пишний /Western NIS Enterprise Fund
Категорія
Новини
Дата

Нова місія МВФ розпочнеться 11–17 листопада – голова НБУ

Андрій Пишний Фото Western NIS Enterprise Fund

Новий етап переговорів із Міжнародним валютним фондом заплановано на 11–17 листопада, повідомив на брифінгу голова Національного банку України Андрій Пишний.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «У результаті цих дискусій ми повинні напрацювати контури моніторингової програми МВФ. Вона, у свою чергу, стане основою програми розширеного фінансування МВФ, на яку сподівається Україна», – сказав він.
  • Очільник НБУ сподівається, що у «ранньому грудні» Україна отримає рішення МВФ щодо моніторингової програми.
  • «Ми бачимо розуміння від колег із МВФ стосовно того, наскільки важливе значення для нас має час. Зараз ми рухаємося у рамках раніше узгодженого графіку», – додав він.

Контекст

Від початку воєнного вторгнення РФ програму stand-by було зупинено. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України в обсязі $1,4 млрд у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

10 вересня премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним ставлення МВФ до України в умовах війни. 12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

Раніше, коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовин щодо окремої моніторингової програми. Уряд України й Міжнародний валютний фонд ведуть перемовини щодо окремої моніторингової програми, або PMB (Program Monitoring with Board involvement). Цей інструмент не охоплює виділення коштів. За словами співрозмовника Forbes, дотичного до зустрічей у Відні, наразі дискусія точиться саме навколо цього формату.

Крісталіна Георгієва вважає, що потреби України у зовнішньому фінансуванні становитимуть близько $3 млрд на місяць протягом 2023 року у кращому разі, але можуть зрости до $5 млрд, якщо російські атаки стануть «ще драматичнішими».

Загальна потреба України у фінансуванні наступного року становитиме $38 млрд, казав голова Національного банку Андрій Пишний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні