Категорія
Новини
Дата

Мирне врегулювання, угоди про співпрацю та гуманітарна допомога. Головне із зустрічі Зеленського та Моді (оновлено)

2 хв читання

Нарендра Моді та Володимир Зеленський у Києві /Getty Images

Нарендра Моді та Володимир Зеленський у Києві Фото Getty Images

Президент України Володимир Зеленський під час переговорів із премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді обговорив питання двосторонньої та багатосторонньої співпраці, сторони погодили чотири документи у різних сферах, про це повідомив голова держави під час зустрічі. За словами Моді, Індія поважає суверенітет й територіальну цілісність України і готова сприяти мирному врегулюванню.

Індія – один із найвпливовіших гравців на світовій політичній арені. Ця країна демонструє стрімкий економічний розвиток, потужний військовий потенціал і зростаючу роль у міжнародних відносинах.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Сторони узгодили угоди про співпрацю в медичній, аграрній, гуманітарній та культурній сферах. «На сьогодні ми погодили… чотири документи в цей історичний візит премʼєр-міністра Моді між Україною та Індією. Це медична сфера, це співпраця в аграрному напрямі, це гуманітарні відносини, це культура», – сказав Зеленський на зустрічі з Моді.
  • Також, за його словами, підготовлено спільну заяву «про побудову стратегічного партнерства між нашими країнами, торгівлі між нашими країнами та військово-технічну співпрацю».«Усе це має зміцнюватися», – заявив Зеленський.
  • Президент повідомив, що питання закінчення війни та справедливого миру для України – це пріоритет. «Сьогодні однією з тем нашої зустрічі з премʼєр-міністром Нарендрою Моді є саме Саміт миру – як ми можемо просуватися в цьому напрямку. Ми дуже очікуємо, що Індія зможе приєднатися до спільного комюніке інавгураційного Саміту», – сказав Зеленський.
  • Моді своєю чергою заявив, що Індія надалі надаватиме гуманітарну допомогу Україні. Від початку війни країна надала 16 пакетів гуманітарної підтримки.
  • «Другий аспект нашої ролі полягав у тому, щоб триматися подалі від війни, але це не означало, що ми були просто байдужими спостерігачами. Ми ніколи не були нейтральними і з першого ж дня стали на бік миру», – сказав індійський премʼєр.
  • Моді нагадав про нещодавній саміт «Голос глобального Півдня», у якому взяло участь 120 країн і від їхнього імені він приїхав із «посланням миру».
  • «Ми підтримуємо повагу до суверенітету й територіальної цілісності. Це для нас є найвищим пріоритетом», – зазначив він, додавши, що прагне поглибленно обговорити шляхи мирного врегулювання.
  • Міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар під час брифінгу повідомив, що Моді закликав до практичної та ефективної взаємодії між усіма зацікавленими сторонами під час розробки рішень для відновлення миру, і додав, що Індія готова сприяти забезпеченню стійкого миру.
  • Також сторони обговорили питання торгівлі, оборони та освіти.

Контекст

23 серпня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув із офіційним візитом до Києва. Це перше відвідування індійським премʼєром України за більш ніж 30 років дипломатичних відносин. Він зустрівся із президентом Володимиром Зеленським, разом вони вшанували памʼять дітей, які загинули внаслідок російської агресії.

Напередодні Моді повідомив, що головною метою візиту є обговорення мирного завершення російсько-української війни. Він додав, що Індія підтримує діалог і дипломатію для якнайшвидшого відновлення миру. «Для цього Індія готова надати всю можливу підтримку разом із своїми дружніми країнами», – написав він у соцмережі Х.

Візит Моді відбувається через місяць після зустрічі премʼєр-міністра Індії з президентом РФ Володимиром Путіним у Москві. Індія поки що утримується від прямого звинувачення РФ у агресії проти України. Країна закликає закінчити війну дипломатичним шляхом.

Однією з ключових тем переговорів Моді та Зеленського буде формула миру, заявив напередодні в інтерв’ю The Hindustan Times Олександр Поліщук, посол України в Індії. Індія та особисто Моді мають необхідний авторитет і вплив, щоб переконати Росію розглянути можливість чесних переговорів, вважає посол.

Детальніше про візит Моді до Києва читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд