Категорія
Новини
Дата

Україна та МВФ продовжать роботу над моніторинговою програмою найближчими тижнями – глава місії Фонду

Місія Міжнародного валютного фонду за підсумками роботи з представниками України повідомила про продовження найближчими тижнями роботи над моніторинговою програмою за участю Ради директорів, ідеться в заяві глави місії МВФ в Україні Гевіна Грея.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «У моніторинговій програмі буде викладено політичні наміри влади щодо підтримки макроекономічної та фінансової стабільності та представлено оцінку потреб у зовнішньому фінансуванні на 2023 рік», – ідеться в документі.
  • Зазначається, що моніторингова програма також стане «міцним якорем для макроекономічної політики, стане додатковим каталізатором донорської підтримки й допоможе підготувати шлях до повноцінної програми Фонду».
  • Глава місії зазначив, що російське вторгнення в Україну, яке розпочалося понад сім місяців тому, завдало величезних людських страждань і мало серйозні економічні наслідки: реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) значно скоротився, інфляція різко зросла, торгівля була суттєво порушена, а бюджетний дефіцит зріс до безпрецедентного рівня.
  • «На цьому складному тлі дискусії були зосереджені на останніх макрофінансових подіях та перспективах, бюджеті на 2023 рік та повʼязаних із ним потребах у зовнішньому фінансуванні, питаннях фінансового сектору та поєднанні політик для підтримки макроекономічної стабільності», – уточнив Грей.
  • У МВФ рекомендували офіційним органам утримуватися від заходів, що скорочують податкові надходження, оскільки вони прагнуть увідповіднити витрати до наявного фінансування.

Контекст

Від початку воєнного вторгнення РФ програму stand-by було зупинено. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України в обсязі $1,4 млрд у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

10 вересня премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним ставлення МВФ до України в умовах війни. 

12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

Раніше, коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовин щодо окремої Моніторингової програми або PMB.

Сам факт наявності програми МВФ є принципово важливим питанням для України, сказав у серпневому інтервʼю Forbes ексголова НБУ Кирило Шевченко.

Уряд України й Міжнародний валютний фонд ведуть перемовини щодо окремої Моніторингової програми, або PMB (Program Monitoring with Board involvement). Цей інструмент не охоплює виділення коштів. За словами співрозмовника Forbes, дотичного до зустрічей у Відні, наразі дискусія точиться саме навколо цього формату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні